Brownie – pyszne, zdrowe, bezglutenowe

Chyba każdy z nas od czasu do czasu ma chęć na jakieś słodkości. Niestety, ci, którzy liczą kalorie mogą pozwolić sobie na taką przyjemność bardzo rzadko. Dlatego też w sieci zaroiło się od ciekawych i prostych przepisów na słodycze i deseru bez dodatku cukru i innych szkodliwych składników. Jednym z moim ulubionych jest przepis na bezglutenowe brownie. Pyszne ciasto czekoladowe, które przygotowuje się niezwykle szybko, a jeszcze szybciej pałaszuje!

Brownie – pyszne ciasto czekoladowe

Bez zbędnych wstępów przejdźmy od razu do składników, jakie musimy użyć, by upiec bezglutenowe brownie. Oto i one:

SKŁADNIKI:

• 50 gram mąki ryżowej;
• 50 gram mąki kukurydzianej;
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 70 lub 80%);
• zblendowana garść daktyli (nadadzą ciastu słodyczy, zastąpią cukier);
• 3 jajka;
• 180 gram oleju kokosowego lub 200 gram masła (czyli jedna kostka);
• szczypta soli;
• 1 łyżka skórki pomarańczowej do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek przygotujmy brytfankę, najlepsza będzie taka o wymiarach 18×24 cm, ale sprawdzi się każda, jaką dysponujemy w domu. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia lub posmarujmy tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.brownie

Teraz w garnku na niedużym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy i czekoladę. Dokładnie ją mieszajmy i pilnujmy, aby się nie zagotowała. Jajka rozbijamy do miski i miksujemy. Następnie dodajemy powstałą czekoladową masę i mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i powoli, cały czas mieszając, mąkę. Daktyle kroimy na pół, zalewamy gorącą wodą na około 15 minut, następnie odsączamy, blendujemy i dodajemy do naszej masy. Całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i wylewamy do brytfanki. Zanim włożymy ją do piekarnika, dobrze jest stuknąć nią dwa lub trzy razy o blat, aby wypchnąć z masy powietrze. Nasze brownie pieczemy około 30 minut.

brownie
Za zgodą: https://niemiesojadka.wordpress.com

Można je podawać sotte, z lodami, bitą śmietaną lub z musem owocowym – kombinacji jest bez liku. Smacznego!

Pin It

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *