Jabłko – owoc godny uwagi

Witajcie Moi Drodzy!

Spośród wielu owoców, jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju. Są niedrogie, a co istotne, dostępne cały rok w wersji świeżej. Choć dla wielu z nas jabłka są całkiem pospolite, okazuje się, że mają wiele cennych składników odżywczych potrzebnych osobom w różnym wieku. Sprawdźmy, jakie!

Jabłko – soczyste, smaczne, zdrowe

Okazuje się, że najbardziej wartościową częścią jabłka jest skórka i to, co się od razu pod nią znajduje, a także gniazda nasion. Skórka jabłek jest bogata między innymi w pektyny, które działają na nasz organizm oczyszczająco, neutralizują szkodliwe substancje, jakie dostają się do jego wnętrza, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a także chronią przed rozwojem poważnych chorób, takich jak miażdżyca czy nawet zawał.

jabłko
Jabłka są źródłem witamin i minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Najwięcej znajduje się ich pod skórką, dlatego warto jadać jabłka nieobrane.

Ponadto regulują perystaltykę jelit, są więc naturalnym lekiem pomocnym w zwalczaniu zaparć. Ale to nie wszystko. Jabłko jest też bogate w witaminy, na przykład witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także w minerały, takie jak potas czy żelazo, które poprawiają pracę wątroby, wzmacniają układ nerwowy, serce i mięśnie oraz działają moczopędnie, więc pomagają zmniejszać obrzęk nóg.

Jabłko na kilka sposobów

Jabłko to owoc, który można w różnorodny sposób wykorzystywać w kuchni. Moje ulubione jest oczywiście ciasto jabłkowe, czyli popularna szarlotka.

jabłko
Z jabłek można przyrządzać smaczne desery, między innymi szarlotkę.

Jabłka można też dodawać do racuchów na słodko, do wiosennych surówek z marchwi. Pieczone jabłka to smaczny i zdrowy deser. Z jabłek przygotowuje się także świeże soki, dżemy i marmolady. A suszone jabłka to świetna przekąska dla osób dbających o linię.

A czy Wy lubicie jabłka? Jak wykorzystujecie je w swojej kuchni?

Pozdrawiam,
D.

Pin It

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *