Jagnięcina – wyjątkowa pod każdym względem

Potrawy mięsne to dla wielu Polaków obowiązkowy element każdego obiadu. Spośród asortymentu mięsnego jednym z najbardziej szlachetnych rodzajów mięsa jest bez wątpienia jagnięcina. To niezwykle delikatne, cienkowłókniste mięso młodych owiec mających maksymalnie dwanaście miesięcy, które po odpowiedniej obróbce i przyprawieniu smakuje absolutnie wyjątkowo. Dowiedz się, dlaczego od czasu do czasu warto skusić się na jagnięcinę!

Jagnięcina – rarytas na polskim stole

Polska jagnięcina uważana jest przez ekspertów w tej dziedzinie za jedno z najsmaczniejszych i najlepszych mięs na świecie. Pochodzi ona ze zwierząt pasących się na bujnych łąkach Podhala, dzięki czemu są one zdrowym źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Zwierzęta są wypasane od początku wiosny do wczesnej jesieni, a do uboju trafiają wyłącznie młode osobniki. Ze względu na ten tradycyjny sposób pasienia polska jagnięcina odznacza się delikatnością w smaku i konsystencji, a jej zapach przenika aromatem ziół rosnących na pastwiskach, a także lekką nutą dziczyzny.

jagnięcina
Polska jagnięcina pochodzi z młodych owiec wypasanych na pastwiskach Podhala.

Ponieważ jagnięcina to mięso wyjątkowo chude, jest też niskokaloryczna, stanowi więc ważny element zdrowej i zbilansowanej diety. Jagnięcina jest źródłem białka, stanowiącego budulec mięśni, potasu, żelaza, cynku i magnezu czy witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Ponadto uważa się, że mięso jagnięce, jak i owcze mleko może posiadać właściwości przeciwnowotworowe. To bez wątpienia prawdziwy rarytas na naszych stołach!

Przyrządzanie jagnięciny

Mięso jagnięce można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Przy jego przygotowaniu warto używać przypraw o intensywnym smaku i zapachu. Doskonale sprawdzi się na przykład czosnek, rozmaryn, tymianek, a także mięta z dodatkiem soku pomarańczowego lub wina jabłkowego. Równie dobrze będą smakować przyprawy nieco bardziej egzotyczne, z rejonów Azji, takie jak chilli, imbir, trawa cytrynowa czy różne azjatyckie sosy o pikantnym smaku.

jagnięcina
Mięso jagnięce najlepiej smakuje w asyście intensywnych przypraw, na przykład czosnku, imbiru czy chilli.

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście jagnięciny, koniecznie spróbujcie ją przyrządzić na swój wybrany sposób. Z pewnością wrócicie do niej jeszcze nie raz!

Pin It

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *