Olejek sandałowy – właściwości i zastosowanie

Olejek sandałowy to jeden z tych darów natury, który ma wszechstronne zastosowanie. Nam być może kojarzy się z niebanalnym aromatem, często wykorzystywanym w aromaterapii czy produkcji perfum. Ale olejek z drzewa sandałowego posiada też cenne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i ogólnie prozdrowotne. Co więc warto o nim wiedzieć? I kiedy stosować?

Olejek sandałowy – jak powstaje?

Proces pozyskiwania oleju sandałowego z drzewa sandałowego jest bardzo prosty. Polega na destylacji parą wodną kawałków drzewa. Im starsze drzewo, tym więcej olejku można uzyskać, dlatego do pozyskiwania go wybiera się drzewa minimum 40-letnie. olejek sandałowyCo ciekawe, pozyskany olejek sandałowy ma dokładnie takie same właściwości, jak drzewo sandałowe. Najbardziej cenny i szlachetny rodzaj olejku pozyskuje się z indyjskiej odmiany drzewa sandałowego Santalum Album.

Właściwości lecznicze olejku sandałowego

Jak już wspomnieliśmy na wstępie, olejek sandałowy, oprócz charakterystycznego, pięknego aromatu, posiada także wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim ma działanie antyseptyczne. Można zażywać go po kilka kropli przy infekcjach, ale także problemach z trawieniem czy grypie żołądkowej.olejek sandałowy Doskonale odkaża oraz eliminuje negatywne skutki kuracji antybiotykami, które jak wiemy, naruszają naturalną florę bakteryjną żołądka. Stosowany zewnętrznie, olejek sandałowy świetnie radzi sobie z drobnymi ranami, otarciami i zadrapaniami, szybko regenerując zraniony naskórek. Niekiedy olejek z drzewa sandałowego polecany jest przy kuracji dermatologicznej w leczeniu stanów zapalnych skóry czy wyprysków. Z olejku sandałowego możemy też przygotować inhalacje do udrożniania górnych dróg oddechowych w przeziębieniu i grypie. Wystarczy kilka kropel olejku wymieszanych z gorącą wodą, by skutecznie odblokować zatkany nos i poprawić wentylację płuc. olejek sandałowyPrzy pomocy olejku sandałowego można wykonać też tak zwane „nasiadówki”, czyli kuracje dla osób, które zmagają się z zapaleniem pęcherza lub dróg rodnych. Stwierdzono także, że olejek sandałowy można przyjmować doustnie jako pomocniczy lek w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Widać więc, że ten niepozorny produkt otrzymywany z drzewa sandałowego ma mnóstwo zastosowań, zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Warto korzystać z jego dobroczynnego wpływu!

Pin It

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *