Prebiotyki w żywności – co warto wiedzieć?

Już od narodzin człowiek posiada w organizmie pewne pożyteczne bakterie, tworzące ochronną florę bakteryjną. Wpływają one na prawidłowe działanie jelit i chronią nasz organizm na różne sposoby. Wiele pokarmów jest źródłem takich bakterii, które nazywają się prebiotyki. Co o nich wiemy?

Czym są prebiotyki?

Prebiotyki to substancje obecne w żywności – naturalnie bądź celowo dodane – które stymulują wzrost i prawidłowe działanie flory bakteryjnej w organizmie człowieka. Do naturalnych prebiotyków zaliczamy skrobię, błonnik pokarmowy, a także białka, tłuszcze, oligo- i polisacharydy. Istnieją też specjalne suplementy diety dla osób, które chcą poprawić swoją florę bakteryjną. Substancje te nie podlegają trawieniu, lecz trafiają do jelit, wspomagając ich pracę i perystaltykę. Połączenie probiotyku i prebiotyku nazywamy synbiotykiem.

Szerokie zastosowanie prebiotyków

Prebiotyki stosuje się pomocniczo wraz z probiotykami, a celem jest stymulacja rozwoju naturalnej flory bakteryjnej, czyli mikroflory, a także poprawę kolonizacji, na przykład po przejściu leczenia z antybiotykami, które znacznie osłabiają jej działania obronne. Ponadto prebiotyki odgrywają niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, szczególnie jelita grubego.

prebiotyki
Prebiotyki odgrywają niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu flory bakteryjnej.

Prebiotyki świetnie sprawdzają się także jako substancje obniżające stężenie cholesterolu HDL we krwi, są także stosowane w leczeniu choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka, mogą też skutecznie zwalczać rakotwórcze toksyny w organizmie, które wytwarzają pewne bakterie gnilne przebywające właśnie w przewodzie pokarmowym.

Prebiotyk w żywności funkcjonuje przede wszystkim jako błonnik pokarmowy. Jego dobroczynne działanie jest powszechnie znane – poprawia przede wszystkim perystaltykę jelit i umożliwia regularne wypróżnianie. Brak błonnika w diecie może więc prowadzić do zaparć i wzdęć, które nie są ani przyjemne, ani zdrowe na dłuższą metę. Błonnik pokarmowy obecny jest głównie w warzywach strączkowych, takich jak fasola, groch czy brokuł, w razowych produktach, ale też w pomidorach, czosnku czy ziemniakach. Jeżeli mamy problemy z wypróżnianiem, warto pomyśleć o wzbogaceniu swojej diety właśnie w te produkty – naturalne źródła błonnika.

prebiotyki
Błonnik pokarmowy to jeden z najpopularniejszych prebiotyków obecnych w żywności.

Więcej na temat prebiotyków przeczytacie również TUTAJ.

Pin It

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *