Śniadania dla aktywnych – przepisy

Witajcie Kochani!

Już niedługo rozpocznie się wiosna, a wielu z Was będzie chciało zrzucić kilka zbędnych kilogramów po zimie. Z pewnością w ruch pójdą rowery, a codziennością staną się spacery czy szybkie marsze, jeśli tylko dopisze pogoda. Ale w takim odchudzaniu bardzo ważna jest dieta. Ogromną rolę odgrywa pierwszy posiłek, czyli śniadanie. Śniadania dla aktywnych powinny dodawać energii, być urozmaicone i syte, a jednocześnie lekkostrawne i niskokaloryczne. Dziś chciałabym się podzielić z Wami najciekawszymi, moim zdaniem, przepisami na śniadania dla aktywnych. Mam nadzieję, że się Wam przydadzą!

Śniadania dla aktywnych – zdrowe i lekkie

TWAROŻEK Z MANGO

SKŁADNIKI:

opakowanie chudego serka wiejskiego ziarnistego (ok. 20 dag);
10 dag obranego owocu mango (lub innych owoców sezonowych, np. truskawek, brzoskwini, moreli czy pomarańczy);
2 suszone śliwki kalifornijskie;
łyżka posiekanych migdałów;
Pieczywo: 2 kromki pumpernikla;
Napój: szklanka soku pomarańczowego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie owoce pokroić w kostkę, pomieszać z serkiem wiejskim, suszonymi śliwkami i pokruszonymi migdałami. Zjeść z chlebkiem i popić soczkiem. Mniam!

śniadania dla aktywnych
Serek wiejski z mango

MUSLI WIELOZBOŻOWE Z JOGURTEM

SKŁADNIKI:

5 dag płatków zbożowych;
po 2 łyżki płatków owsianych, jęczmiennych i pszennych;
4 łyżki płatków kukurydzianych;
2 łyżki rodzynek;
2 suszone śliwki;
2 suszone morele;
łyżka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych;
20 dag niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka;
10 dag dowolnych owoców sezonowych;
Napój: szklanka soku pomarańczowego.

śniadania dla aktywnych
Musli z owocami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki mieszamy z rodzynkami oraz posiekanymi suszonymi morelami i śliwkami oraz orzechami. Całość polewamy jogurtem i posypujemy pokrojonymi w kostkę owocami sezonowymi. Podajemy ze szklanką soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego. Smacznego!

PASTA Z TOFU I OWOCÓW

SKŁADNIKI:

10 dag serka sojowego tofu;
banan (20 dag);
brzoskwinia świeża lub konserwowa;
2 suszone morele;
2 suszone śliwki;
łyżeczka miodu;
łyżeczka pestek z dyni lub posiekanych orzechów;
sok z cytryny.
Pieczywo: bułka grahamka;
Napój: szklanka soku pomarańczowego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banana obieramy i kroimy w plastry, brzoskwinię w kostkę. Serek tofu miksujemy z bananem, połową brzoskwini, sokiem z cytryny i miodem. Całość łączymy z resztą brzoskwini pokrojonej w kostkę, posypujemy posiekanymi suszonymi owocami i pestkami dyni lub orzechami. Podajemy z bułką grahamką i soczkiem. I gotowe!

Mam nadzieję, że te przepisy na śniadania dla aktywnych na stałe zagoszczą w Waszej kuchni!

Pozdrawiam,
D.

Pin It

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *