Na temat kawy można spotkać się z wieloma mniej lub bardziej prawdziwymi danymi. Jedni twierdzą, że poważnie grozi zdrowiu, inni wręcz przeciwnie – polecają jej picie. Jak więc naprawdę kawa wpływa na nasz organizm?
Kawa – co warto o niej wiedzieć?
Kawa to napój przygotowywany z ziaren kawowca. Gdy tylko zyskała na popularności, pojawiło się na jej temat wiele niepochlebnych opinii, w większości nieprawdziwych. Wszystko po to, aby zniechęcić ludzi do jej picia. Mimo to przetrwała ona do naszych czasów, stając się jednym z najpopularniejszych napojów. Pojawiły się nawet lokale serwujące kawę na wiele różnych sposób, czyli po prostu kawiarnie. Kawę poddano wielu badaniom, dzięki czemu udało się uzyskać kilka prawdziwych informacji na jej temat.

Przede wszystkim nie wpływa ona negatywnie na zdrowie, pod warunkiem, że jest pita z umiarem – czyli jak ze wszystkim. Najbardziej znanym wpływem kawy na organizm to pobudzenie – wynika ono z zawartości w niej kofeiny, która podnosi ciśnienie. Z tego względu osoby z nadciśnieniem rzeczywiście powinny korzystać z niej ostrożnie. Badania wykazały, że bezpieczna ilość wypitej kawy w ciągu dnia to 4-5 filiżanek, które zawierają jakieś 500 mg kofeiny. Wypicie większej ilości kawy może wywołać pewne działania niepożądane, na przykład nadmierne pobudzenie, uczucie niepokoju czy zaburzenia rytmu serca. Niemniej picie kawy w umiarkowanych ilościach jest pożyteczne. Kawa zawiera antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Kofeina usprawnia pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zwiększa ich wytrzymałość. Picie kawy w pracy również ma dobroczynne działanie, gdyż pobudza pracę mózgu, usuwa zmęczenie, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć.

Oczywiście działanie kawy nie trwa zbyt długo, a ona nigdy nie zastąpi odpowiedniego wysypiania się i zdrowego odżywiania. Jest jednak pyszna, aromatyczna i może nam pomóc pozbyć się po południowego zmęczenia. Ale to nie jedyna kwestia wymagająca rozstrzygnięcia. Wiele osób zastanawia się, która jest lepsza: mielona czy rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna czy mielona?
Kawa rozpuszczalna i mielona smakuje nieco inaczej, różni je też sposób przygotowywania. Każda z nich, spożywana w nadmiarze, niekorzystnie wpłynie na nasz organizm. Niemniej to kawa mielona jest bardziej intensywna w smaku, mocna i aromatyczna. Można ją przygotowywać na różne sposoby, do najpopularniejszych należy kawa po turecku oraz espresso. Idealna dla prawdziwych smakoszy kawy.

Z kolei kawa rozpuszczalna idealnie sprawdza się do przygotowywania kaw białych, delikatniejszych, z pianką. Sprawdzi się jako dodatek do deserów czy też w wersji mrożonej, idealna na spotkanie z przyjaciółką czy Ukochanym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz