Osteoporoza to poważna choroba związana z gęstością kości, która ulega zmniejszeniu. W efekcie kości są bardziej podatne na złamania i gorzej wchłaniają wapń z pożywienia. Jaka dieta przy osteoporozie jest zalecana? Dlaczego warto zwracać uwagę na to, co jemy, chorując na osteoporozę?
Dieta przy osteoporozie – wapń i witamina D
Aby kości były mocniejsze, potrzebują dużo wapnia i witaminy D. Szczególnie są one ważne dla kości chorych na osteoporozę. Najwięcej wapnia znajdziemy oczywiście w mleku i nabiale, między innymi w serach, jogurtach, maślankach, kefirach itp. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń u osoby dorosłej, należy spożyć przynajmniej 6 plasterków żółtego sera, 1 kg białego sera, 3 jogurty, 2 szklanki mleka lub 3-4 kefiry. Trzeba przy tym pamiętać, że niektóre produkty spożywcze utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego osoby chore na osteoporozę powinny ich unikać. Nalezą do nich warzywa zawierające kwas szczawiowy, czyli szpinak, szczaw, szparagi, otręby pszenne, które zawierają kwas fitynowy oraz herbata ze względu na obecność taniny. Oprócz tego warto unikać w diecie nadmiaru kawy i alkoholu, gdyż one również źle wpływają na wchłanianie wapnia. Kolejnym ważnym elementem odżywczym dla osób z osteoporozą jest witamina D. Dlatego dieta przy osteoporozie powinna być bogata w tłuste ryby, tran, oraz mleko i soki wzbogacone w tą witaminę. W okresie letnim jej najlepszym i największym źródłem są słońce, dlatego dobrze jest wystawiać się na jego dobroczynne działanie. Pamiętajmy przy tym o używaniu kremu ochronnego z odpowiednim filtrem. Przez resztę miesięcy w roku konieczne jest suplementowanie witaminy D, gdyż ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie.
Inne istotne składniki odżywcze
Dieta przy osteoporozie powinna być też bogata w inne składniki odżywcze i witaminy, które wpływają na stan kości. Chodzi o witaminę B12, witaminę C i K, fosfor, magnez oraz potas. Głównym źródłem witaminy B12 jest mięso i produkty odzwierzęce, natomiast potas, magnez oraz witaminy C i K znajdziemy w owocach i warzywach, a także orzechach i mleku. Dieta przy osteoporozie powinna więc być urozmaicona. Należy jednak zwracać uwagę na zawartość poszczególnych składników odżywczych i minerałów i regularnie kontrolować stan kości. Warto też skonsultować się w tej kwestii z lekarzem i dietetykiem, którzy zalecą i opracują odpowiedni dla nas sposób żywienia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz