Witajcie!
Jakie macie najgorsze wspomnienia z dzieciństwa? Dla wielu osób zdecydowanie niemiłym wspomnieniem było wmuszanie jedzenia, które niby było zdrowe, ale dla nas totalnie niesmaczne. Najczęściej znienawidzonym przez dzieci warzywem jest szpinak. Dlaczego? Nie mam pojęcia, gdyż jest on nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Trzeba go jednak umieć przyrządzić.
Szpinak i jego zdrowotne działanie
Szpinak jako warzywo, i do tego zielone, zawiera mnóstwo witamin i minerałów bardzo potrzebnych naszym organizmom do prawidłowego funkcjonowania. Liście szpinaku mają między innymi działanie przeciwnowotworowe, zapobiegają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy, a dzięki obecności witaminy C podnoszą naszą odporność. Są też źródłem beta-karotenu, luteiny, magnezu i potasu.

Magnez skutecznie uspokaja układ nerwowy, dzięki czemu wpływa dodatnio na osoby mające stresujące życie. Z kolei potas obniża ciśnienie, zatem szpinak powinny jeść również osoby borykające się z nadciśnieniem. Takich przykładów można by mnożyć.
Dania ze szpinakiem na wiele sposobów
Szpinak jest dostępny w naszych sklepach zarówno w świeżej, jak i mrożonej wersji. Każda z nich jest bogata w minerały, witaminy i białko. Poza tym to zielone, liściaste warzywo nadaje się do przygotowywania rozmaitych potraw: zarówno do zup, jak i dań obiadowych czy przystawek. Można go podawać z naleśnikami, pierogami, omletami, makaronami, a nawet ciastem francuskim. Świetnie smakuje zarówno gotowany, jak i smażony.

Jeśli zależy nam na zakupie szpinaku wysokiej jakości, polecam zajrzeć TUTAJ. Znajdziemy tu fajną ofertę gwarantującą zadowolenie z zakupów. Pyszne dania ze szpinaku to uczta dla smaku i węchu, ale także dla naszego organizmu, jeśli chodzi o składniki odżywcze!
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz