Coraz częściej w naszych kuchniach płyta indukcyjna zastępuje tradycyjne kuchenki gazowe lub elektryczne. Gotowanie na płycie indukcyjnej ma wiele zalet, między innymi znacznie ułatwia dbanie o czystość kuchni, jest energooszczędne i bezpieczne. Aby jednak było efektowne i sprawiało nam radość i satysfakcję, potrzebujemy odpowiedniego zestawu garnków dedykowanych do gotowania właśnie na indukcji. Czym wyróżniają się takie garnki? Jakie cechy powinny posiadać? I wreszcie: jakie garnki wybrać, jeśli chcemy gotować indukcyjnie?
Gotowanie na płycie indukcyjnej – dlaczego warto?
Jeżeli jesteś na etapie remontu kuchni i dopiero zastanawiasz się, czy warto zainwestować w płytę indukcyjną, z pewnością zechcesz poznać zalety tego rozwiązania. Omówmy je zatem nieco dokładniej niż na wstępie. Płyta indukcyjna jest energooszczędna. Dlaczego można tak powiedzieć? Otóż podczas gotowania na indukcji energia elektryczna wykorzystywana jest jedynie do podgrzania naczynia znajdującego się na płycie, a nie całej jej powierzchni. Zatem reszta płyty pozostaje zimna, co łączy się z kolejną jej zaletą – jest bezpieczna. Szybkość stygnięcia płyty oraz to, że nie nagrzewa się cała, jeśli korzystamy tylko z jednego pola sprawia, iż nie ma obawy poparzenia się. To szczególnie ważne jeśli posiadamy małe dzieci. Poza tym przy indukcji nie ma też ryzyka zatrucia się gazem.
Kolejną zaletą korzystania z płyty indukcyjnej szybkość przyrządzania potraw. Zastosowana technologia pozwala na szybsze gotowania, bez obawy o przypalenie czy nierównomierne ugotowanie potrawy, jak to bywa w przypadku popularnych „gazówek”. I wreszcie – płyty indukcyjne są atrakcyjne wizualnie, co daje nam większe możliwości aranżacyjne w kuchni. Brak zakamarków sprzyja z kolei zachowaniu idealnej czystości.
Jakie garnki indukcyjne są najlepsze?
Skoro już zdecydowaliśmy się na montaż płyty indukcyjnej w swojej kuchni, należy teraz podjąć temat odpowiednich garnków. Sprawa podstawowa – płyta indukcyjna działa na zasadzie pola magnetycznego. Naczynia na indukcję posiadają tworzywo ferromagnetyczne, pozwalając niejako na przejście energii z indukcji do posiłku, ogrzewając go. Zatem garnki nieposiadające tej funkcji sprawią, iż indukcja nie zadziała, a płyta będzie zimna. Jest to więc najważniejsza kwestia przy wyborze garnków na indukcję – czy materiał, z jakiego powstały pozwolą na powstanie tego zjawiska. Zazwyczaj garnki posiadają jasne oznaczenie, czy nadają się do stosowania na kuchni indukcyjnej. Ponadto producenci coraz częściej traktują tę funkcję jako standard, dlatego nie powinniśmy mieć większego problemu ze znalezieniem garnków przeznaczonych także do gotowania na płycie indukcyjnej.
Na co warto jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze garnków? Aby używało nam się ich wygodnie, zwróćmy uwagę na grubość dna i ścianek, rodzaj uchwytów, typ pokrywek oraz funkcję odprowadzania pary, odporność na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Warto też zwrócić uwagę, czy dane naczynia można myć w zmywarce lub używać w do pieczenia w piekarniku.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz