Najlepsze dania kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to, obok kuchni francuskiej jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. Ilość trattorii i pizzerii w naszym kraju tylko to potwierdza – Polacy kochają dobrą włoską kuchnię! Jej cechą charakterystyczną jest to, że potrawy przyrządza się ze świeżych produktów dostępnych akurat sprzedaży o danej porze roku. Produkty te zawsze muszą być najwyższej jakości. W kuchni włoskiej dominują warzywa i przyprawy, takie jak oregano, bazylia, pieprz, tymianek, estragon i rozmaryn, a także parmezan w formie dodatku do dań. Powszechnie stosuje się pomidory, cebulę i czosnek, jak również oliwę i oliwki. W kuchni włoskiej ważną rolę odgrywają także owoce morza i ryby. Oczywiście nam, Polakom, Włochy kojarzą się głównie z pastą, czyli makaronem podawanym najczęściej z sosem bolognese oraz z pizzą. Niemniej ta kuchnia ma o wiele więcej cudownych dań o wspaniałym smaku,. Poznajmy je!

Kuchnia włoska i jej najlepsze potrawy

RAVIOLI

To nieduże pierożki nadziewane serem ricotta, mięsem lub warzywami, najczęściej szpinakiem. Świetnie nadają się na przystawkę.

kuchnia włoska
Produkcja ravioli.
kuchnia włoska
Ravioli

 

RISOTTO

To szczególnie popularna potrawa na północy Włoch. Polega na specyficznej formie przygotowywania ryżu – gotuje się go z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Do risotto dodaje się masło, cebulę oraz wino, podaje się go także z grzybami, na przykład borowikami lub kurkami. Jest to danie bardzo czasochłonne, jeśli chodzi o przyrządzanie, ale smakuje wyśmienicie.

kuchnia włoska
Risotto
kuchnia włoska
Risotto z kurkami

 

ZUPA MINESTRONE

Jest to zupa na bazie warzyw, przede wszystkim cukinii, ale też marchwi, zielonego groszku, fasolki szparagowej i szpinaku. Można ją podawać z drobnym makaronem, z grzankami, z ryżem lub w formie warzywnego przecieru. Jest to najpopularniejsza zupa we Włoszech, a jej skład zależny jest od regionu i warzyw sezonowych dostępnych w danym regionie Włoch. To lekka i bardzo zdrowa zupa.

kuchnia włoska
Zupa minestrone

 

PANNA COTTA

Jeden z flagowych deserów, którym może poszczycić się kuchnia włoska. Pochodzi z północy Włoch, z regionów Emilia-Romania, Toscania i Piemont. Jest to deser w formie babeczki powstałej ze śmietany, żelatyny oraz dodatków, na przykład musu owocowego, wanilii lub skórki cytrynowej. Śmietanę podgrzewa się z resztą wymienionych składników, a następnie wlewa się do foremki w celu zastygnięcia masy. Przed podaniem Panna Cottę wykłada się na talerzyk z dodatkiem owoców lub sosu owocowego.

kuchnia włoska
Waniliowa panna cotta z malinami
kuchnia włoska
Panna cotta z owocami leśnymi.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz