Kuchnia włoska to, obok kuchni francuskiej jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. Ilość trattorii i pizzerii w naszym kraju tylko to potwierdza – Polacy kochają dobrą włoską kuchnię! Jej cechą charakterystyczną jest to, że potrawy przyrządza się ze świeżych produktów dostępnych akurat sprzedaży o danej porze roku. Produkty te zawsze muszą być najwyższej jakości. W kuchni włoskiej dominują warzywa i przyprawy, takie jak oregano, bazylia, pieprz, tymianek, estragon i rozmaryn, a także parmezan w formie dodatku do dań. Powszechnie stosuje się pomidory, cebulę i czosnek, jak również oliwę i oliwki. W kuchni włoskiej ważną rolę odgrywają także owoce morza i ryby. Oczywiście nam, Polakom, Włochy kojarzą się głównie z pastą, czyli makaronem podawanym najczęściej z sosem bolognese oraz z pizzą. Niemniej ta kuchnia ma o wiele więcej cudownych dań o wspaniałym smaku,. Poznajmy je!
Kuchnia włoska i jej najlepsze potrawy
RAVIOLI
To nieduże pierożki nadziewane serem ricotta, mięsem lub warzywami, najczęściej szpinakiem. Świetnie nadają się na przystawkę.
RISOTTO
To szczególnie popularna potrawa na północy Włoch. Polega na specyficznej formie przygotowywania ryżu – gotuje się go z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji. Do risotto dodaje się masło, cebulę oraz wino, podaje się go także z grzybami, na przykład borowikami lub kurkami. Jest to danie bardzo czasochłonne, jeśli chodzi o przyrządzanie, ale smakuje wyśmienicie.
ZUPA MINESTRONE
Jest to zupa na bazie warzyw, przede wszystkim cukinii, ale też marchwi, zielonego groszku, fasolki szparagowej i szpinaku. Można ją podawać z drobnym makaronem, z grzankami, z ryżem lub w formie warzywnego przecieru. Jest to najpopularniejsza zupa we Włoszech, a jej skład zależny jest od regionu i warzyw sezonowych dostępnych w danym regionie Włoch. To lekka i bardzo zdrowa zupa.
PANNA COTTA
Jeden z flagowych deserów, którym może poszczycić się kuchnia włoska. Pochodzi z północy Włoch, z regionów Emilia-Romania, Toscania i Piemont. Jest to deser w formie babeczki powstałej ze śmietany, żelatyny oraz dodatków, na przykład musu owocowego, wanilii lub skórki cytrynowej. Śmietanę podgrzewa się z resztą wymienionych składników, a następnie wlewa się do foremki w celu zastygnięcia masy. Przed podaniem Panna Cottę wykłada się na talerzyk z dodatkiem owoców lub sosu owocowego.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz