Dzień dobry Moi Kochani!
Spośród różnych polskich potraw jedną z najbardziej znanych jest bigos. To danie smaczne i syte, kojarzące nam się z polskimi weselami i rodzinnymi obiadami. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na staropolski bigos, znalezionym w książce kucharskiej mojej Mamy. Mam nadzieję, że pozwoli on Wam przyrządzić prawdziwy bigos, który zasmakuje całej rodzinie.
Przepis na bigos staropolski
SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej;
1 kg kapusty słodkiej;
50 dag duszonej dziczyzny;
3 suszone grzyby;
2 cebule;
25 dag boczku;
20 dag duszonej lub pieczonej wieprzowiny;
20 dag suszonej wołowiny;
50 dag wędzonej kiełbasy;
3 łyżki tłuszczu;
5 dag suszonych śliwek;
ziele angielskie, ziarna jałowca;
100 ml czerwonego wytrawnego wina;
cukier, pieprz, sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, pokroić w grube paski i udusić na połowie tłuszczu. Kapustę słodką oczyścić, umyć, poszatkować, zalać wodą i ugotować z resztą tłuszczu. Po wszystkim mieszamy ze sobą oba rodzaje kapusty. W między czasie namaczamy suszone grzyby i potem dodajemy je do kapusty, razem z wodą, w której się moczyły. Boczek kroimy w kostkę i topimy z posiekaną cebulką i również dodajemy do kapusty. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około pół godziny. W między czasie kroimy w kostkę mięso i kiełbasę oraz moczymy śliwki. Dodajemy do kapusty wraz z sosem od duszenia i przyprawiamy całość. Dusimy po godzinie przez dwa dni. W przerwie między duszeniem ochładzamy bigos w lodówce, co bardzo korzystnie wpływa na jego ostateczny smak. Podajemy ze świeżym chlebem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz