Witam serdecznie!
Na koniec miesiąca chciałabym podzielić się z Wami jeszcze jednym fajnym przepisem. Tym razem będzie to bardzo wykwintne danie rybne, idealne na uroczysty obiad czy romantyczną kolację. Jest to dorsz pieczony w winie. Mam nadzieję, że chętnie poeksperymentujecie w kuchni!
Przepis na rybę: dorsz pieczony w winie
SKŁADNIKI:
1 kg dorsza;
duża cebula;
10 dag masła;
1,5 szklanki białego wytrawnego wina;
1 kg ziemniaków;
tymianek, sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę wrzucamy na około 10 minut do wrzącej wody, następnie wyciągamy, obieramy ze skóry, usuwamy ości i dzielimy ją na płaty. Obieramy cebulkę, płuczemy i kroimy w plasterki. Na żaroodpornym półmisku grubo posmarowanym masłem układamy warstwę dorsza, przyprawiamy pieprzem, kładziemy kilka plastrów cebuli i przykrywamy kolejną warstwą dorsza. Znów posypujemy rybę pieprzem i układamy równomiernie małe kawałki masła, na koniec posypujemy tymiankiem. Całość wstawiamy do piekarnika. Gdy masło się roztopi, polewamy rybę winem. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki jednakowej wielkości i gotujemy w posolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy i układamy wokół dorsza na około 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Całość ma się zapiekać około 45-50 minut. Gdy ziemniaki nabiorą złocistego koloru, nasz dorsz pieczony w winie jest gotowy do podania i spożycia.
Smacznego!
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz