Przepis na najlepszy domowy pasztet

Coraz więcej osób stawia na zdrowe, ekologiczne żywienie. Wolimy samodzielnie upiec chleb, hodować kilka warzyw w przydomowym ogródku czy też przygotowywać przetwory. Jednym z nich jest pyszny, naturalny domowy pasztet. To świetna przystawka, jak i dodatek do kanapek. Uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzony przepis na pasztet to coś, co powinna znać każda prawdziwa gospodyni domowa.

Pasztet – domowy, naturalny, wyśmienity

Chociaż w sklepach dostępne są różnego rodzaju pasztety, także ekologiczne, bez konserwantów i wysokiej jakości (http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-podlaski-drobiowy/), warto znać przepis na domowy pasztet. Jego wykonanie nie jest trudne, a może okazać się nawet ekonomiczne, gdyż jak wiadomo pasztet można wykonać z różnego rodzaju mięs, którymi akurat dysponujemy, a nawet z warzyw. Najpopularniejszy jest pasztet drobiowy i właśnie taki przepis dziś podamy.

SKŁADNIKI:

• 5 udek z kurczaka;
• 400 g wątróbki drobiowej;
• 2 marchewki;
• 3 cebule;
• 1 pietruszka;
• 1 por;
• 1 seler;
• 4 gałązki natki pietruszki;
• 2 listki laurowe;
• 6 ziaren ziela angielskiego;
• 1 kajzerka;
• 2 jajka;
• 1 łyżka masła;
• 2 ząbki czosnku;
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej;
• sól, pieprz mielony;
• 6 ziarenek pieprzu czarnego.

pasztet

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Udka z kurczaka oczyszczamy i dokładnie płukamy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy je zimną wodą (około 2 – 3 litry), zagotowujemy i zbieramy szumowiny z wierzchu. Zmniejszamy ogień i gotujemy rosół przez około godzinę.
2. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Końce cebuli po odcięciu opalamy na mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją. Jedną cebulę pozostawiamy na później. Dodajemy do rosołu wszystkie warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Na wierzch kładziemy gałązki pietruszki. Dalej gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na małym ogniu bez pokrywy. Na koniec doprawiamy solą i ściągamy z ognia, aby rosół wystygł.
3. Do miski dajemy czerstwą kajzerkę i zalewamy rosołem, pozostawiając ją tak na około 10 minut. W tym czasie myjemy i oczyszczamy wątróbki.
4. Odłożoną wcześniej cebulę kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy patelnię na niedużym ogniu, dodajemy masło, cebulę i całe dwa ząbki czosnku. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy wątróbkę i dusimy około 10 minut, aby nie była surowa. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
5. Z rosołu wyjmujemy wszystkie składniki. Udka, marchewki oraz kawałek selera zostawiamy, a resztę wyrzucamy. Mięso i skóry, odciśniętą bułkę, wątróbki, cebulę, czosnek oraz kawałek selera i jedną marchewkę przekręcamy dwa razy przez maszynkę. Oddzielamy białka od żółtek jajek i ubijamy z nich sztywną pianę. Żółtka dodajemy do mięsa i całość doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Delikatnie łączymy białkami, uzyskując jednolitą masę. Następnie przekładamy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy około 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Po paru godzinach pasztet nadaje się już do spożycia.

pasztet
Domowy pasztet drobiowy to idealny dodatek do kanapek.

Smacznego!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz