Gotowanie to bez wątpienia sztuka. Odkrywanie nowych smaków i sposobów przyrządzania może być bardzo pasjonujące. A poznawanie innych kultur, a co za tym idzie, innych kuchni niż swojej rodzimej może otworzyć nas na zupełnie nowe doznania kulinarne. Ale bez względu na to, z jaką kuchnią się zetkniemy, zawsze najważniejsza rzecz to przyprawy. Poznaj kilka z nich, które są podstawą orientalnych kuchni roślinnych.
Przyprawy kuchni roślinnej z całego świata
Poznając kuchnie z różnych zakątków świata, da się zauważyć, że w każdym z nich te same warzywa można przyprawić i przyrządzić zupełnie inaczej, co sprawia, że smakują one też zupełnie odmiennie. Dzięki temu kuchnia roślinna może wcale nam się nie znudzić! Oto niektóre przyprawy, w które warto się wyposażyć:
KOZIERADKA
Kozieradka, a konkretnie nasiona tej rośliny strączkowej, są ważną przyprawą w kuchni indyjskiej, bliskowschodniej i lankijskiej. Ma on bardzo intensywny, lekko gorzkawy i orzechowy zapach, a po dodaniu do gotujących się potraw uwalnia smak podobny do smaku lubczyku.
KUMIN
Kumin, inaczej kmin rzymski nie ma nic wspólnego z popularnym w kuchni polskiej kminkiem. Przyprawa ta pochodzi z Egiptu i jest stosowany w wielu daniach pochodzących z Afryki i Azji. Ma bardzo mocny, wyrazisty aromat, nieco ciężki, słodki i ciepły. Świetnie wzbogaca smak zupy z soczewicy, pieczonych warzyw lub gulaszu.
LIŚCIE CURRY
Nazwa „curry” kojarzy nam się głównie z mieszanką przypraw o charakterystycznym żółtym kolorze. Liście curry nie mają jednak z nią nic wspólnego prócz nazwy. Nadali ją Anglicy, gdyż liście curry były ważnym składnikiem sosów i potraw nazywanych w języku tamilskim ‘kari’. Liście curry są obecnie najpopularniejszą przyprawą w południowych Indiach i na Sri Lance. Mają bardzo specyficzny aromat, lekko cytrusowy i sosnowy. Niestety nie da się ich zastąpić żadną inną przyprawą.
BAZYLIA TAJSKA
Bazylia czy oregano to przyprawy znane z kuchni włoskiej. Tymczasem bazylia tajska to odmiana bardzo popularna w Tajlandii i Wietnamie. Ma słodki, anyżowy smak. Jest istotnym składnikiem zielonego curry oraz słynnej wietnamskiej zupy Pho.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz