Stomia to połączenie wytworzone chirurgicznie między światłem narządu (jelita cienkiego, grubego, moczowodu czy dróg żółciowych), a skórą. To zabieg, który w wielu wypadkach ratuje zdrowie, a nawet życie. Umożliwia on dalsze funkcjonowanie układu pokarmowego czy moczowego, ale w nieco inny sposób niż naturalny. Przyczyną wykonania stomii najczęściej jest choroba nowotworowa, przewlekłe stany zapalne bądź uraz. Istnieją różne rodzaje stomii. Jakie?
Rodzaje stomii – kolostomia, urostomia i ileostomia
Istnieją trzy rodzaje stomii. Każda z nich nieco się od siebie różni i służy innemu celowi. Poznajmy je bliżej.
KOLOSTOMIA
To inaczej nazywany odbyt brzuszny. Ten rodzaj stomii jest wykonywany, gdy kawałek grubego jelita musi zostać operacyjnie usunięty z przyczyn chorobowych. Pozostałą część jelita wyprowadza się poprzez kolostomię na powierzchnię brzucha i tędy są odtąd wydalane treści jelitowe powstałe podczas trawienia pokarmu. Kolostomię można wykonać na trzy sposoby, w obrębie okrężnicy wstępującej (wtedy kolostomia znajduje się po prawej stronie brzucha), okrężnicy zstępującej lub esicy (przetoka znajduje się po lewej stronie) i okrężnicy poprzecznej (wtedy kolostomia znajduje się w pobliżu linii pośrodkowej brzucha).
UROSTOMIA
Jest to operacja polegająca na wyprowadzeniu przetoki moczowej poprzez połączenie obu moczowodów do wstawki z jelita cienkiego. Ta z kolei zostaje wyprowadzona na powierzchnię brzucha. Urostomia może niestety wywołać pewne niepożądane skutki uboczne, takie jak mniejsza zdolność trzymania moczu oraz wydzielanie go w sposób niekontrolowany.

ILEOSTOMIA
To inaczej przetoka na jelicie cienkim. Jej wykonanie polega na operacyjnym połączeniu części jelita cienkiego z przednią ścianą jamy brzusznej. Wydalane w ten sposób treści będą bardziej płynne i obfite, ze względy na brak jelita grubego. Mogą też drażnić skórę, niemniej przy odpowiedniej pielęgnacji można tego uniknąć i ostatecznie uzyskać pełen komfort codziennego funkcjonowania.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz