Sandacz orientalnie – przepis

Ryby są ważnym składnikiem diety każdego z nas. Sandacz to ryba ceniona przez Polaków i często pojawiająca się na naszych stołach. Można ją przyrządzić na wiele sposobów – świetnie smakuje zarówno pieczona, smażona, jak i gotowana. Idealna jako przystawka lub dodatek do obiadu. Mięso sandacza jest chude i niskokaloryczne, zatem z tą rybą powinny polubić się zwłaszcza osoby dbające o linię. Poznaj ciekawy, orientalny przepis na sandacza!

Sandacz – niskokaloryczna ryba w orientalnym wydaniu

Wielu z nas coraz częściej chętnie sięga po przepisy zupełnie inne niż te znane z kuchni polskiej. Orientalne produkty są dostępne w wielu sklepach i kuszą do ich spróbowania. Sandacz to ryba, która idealnie czuje się zarówno w tradycyjnej polskiej kuchni, jak i w obecności egzotycznych przypraw i dodatków. Poznaj jeden z takich przepisów i rozsmakuj się w sandaczu na nowo!

SANDACZ Z MANGO

SKŁADNIKI:

• oczyszczony sandacz o wadze około 600 gram;
• 4 łyżki sosu teriyaki;
• 2 gałązki trawy cytrynowej (przekrojone na pół i rozgniecione);
• 2 łyżki oliwy;

SKŁADNIKI DO SAŁATKI Z MANGO:

• 1 dojrzałe mango;
• 1 łyżka sosu rybnego;
• 2 łyżeczki octu ryżowego;
• 3 łyżeczki cukru brązowego;
• sok z jednej limonki;
• 2 łyżeczki płatków chili;
• 1 łyżeczka miodu;
• ¼ szklanki sosu teriyaki;
• 1/3 szklanki listków świeżej mięty;
• 2 łyżki obranych, grubo posiekanych pistacji.

PRZYGOTOWANIE:

Marynata do mango: do salaterki wkładamy obrane i pokrojone cienko mango, dodajemy cukier brązowy, ocet ryżowy, sos rybny, sok z limonki oraz płatki chili. Całość odstawiamy na około pół godziny, a w między czasie przygotowujemy rybę.

Sandacz: Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni, nagrzewamy również naczynie do pieczenia ryby. Sandacza płukamy i osuszamy, następnie posypujemy z wierzchu solą, a do środka wkładamy gałązkę trawy cytrynowej. Całą rybę smarujemy oliwą i około 4 łyżkami sosu teriyaki. Pieczemy około 20 minut.

Sos: marynatę z mango zlewamy osobno do rondla, dodajemy ¼ szklanki sosu teriyaki oraz miód i wszystko zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos nie zgęstnieje.

sandacz

sandacz

Do mango dodajemy pistacje i świeżą miętę, wszystko razem mieszamy. Upieczonego sandacza polewamy sosem. Możemy podawać ją z ryżem długoziarnistym, na przykład basmati lub jaśminowym i z sałatką z mango.

Smacznego!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz