Gofry to rodzaj przekąski, która w wielu z nas budzi bardzo przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Gofry zwykle jemy na wakacjach, na plaży, gdy świeci słońce, a my wypoczywamy w gronie najbliższych. Przygotowanie gofrów nie jest wcale skomplikowane, dlatego coraz więcej osób wyposaża się w gofrownice, by móc je przyrządzać, kiedy tylko przyjdzie im na nie ochota. A jak przygotować wegańskie gofry? Okazuje się, że wcale nie jest to trudne!
Wegańskie gofry alternatywą dla wegan
W społeczeństwie panuje opinia, że przechodząc na dietę roślinną, musimy bezpowrotnie pożegnać się z pewnymi smakami. I o ile coraz popularniejsze są roślinne odpowiedniki typowo mięsnych dań, takie jak burgery, kotlety, pasztety czy nawet smalec, o tyle wciąż jeszcze mało popularne są wegańskie odpowiedniki przysmaków znanych nam z dzieciństwa, i popularnych w budkach z jedzeniem, jak chociażby lodów czy gofrów. Ale nie ma rzeczy niemożliwych! Wegańskie gofry już stały się faktem, a na ich przygotowanie można znaleźć w sieci naprawdę wiele ciekawych przepisów. Oto jeden z nich.
Przepis na idealne wegańskie gofry w dwóch wersjach
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
• szczypta soli morskiej;
• 1 szklanka mleka migdałowego;
• 1 łyżeczka soku z cytryny;
• 3 łyżki syropu klonowego;
• 1 łyżka oleju roślinnego;
• laska wanilii;
• 1 łyżka kakao;
• ½ łyżeczki cynamonu;
• cukier puder lub cynamon do posypania;
• inne dodatki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek przesiewamy suche składniki masy, czyli mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sól morską. W drugiej misce łączymy mleko, sok z cytryny, olej oraz syrop klonowy. Jeżeli używamy oleju kokosowego, najpierw należy go rozpuścić. Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre. Jeżeli ciasto wydaje nam się za rzadkie, możemy dodać więcej mąki. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilę, a następnie dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wydrążone nasionka z laski wanilii oraz kakao, a do drugiej cynamon. Na koniec rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry. Do przygotowania jednego gofra potrzeba nam jakieś pół szklanki ciasta. Gotowe wegańskie gofry podajemy z dowolnymi dodatkami i pałaszujemy ze smakiem!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz