Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad bądź kolację z rodziną lub przyjaciółmi? Chcesz zaskoczyć bliskich nowymi smakami? W takim razie przepis na skrzydełka z kurczaka w miodzie na ostro może być dobrym wyborem! Danie to nie jest trudne w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci każdego, kogo nim uraczysz. Zostań mistrzem gotowania w swojej własnej kuchni!
Przepis na skrzydełka z kurczaka w miodzie
SKŁADNIKI:
– 24 skrzydełka z kurczaka zagrodowego;
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej;
– 1 łyżeczka papryki słodkiej;
– pół szklanki ketchupu;
– 2 łyżki miodu;
– 2 łyżki sosu Worcestershire;
– 2 rozgniecione ząbki czosnku;
– sól, pieprz czarny grubo mielony;
– chili.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Od skrzydełek z kurczaka odcinamy lotki, możemy też podzielić je na pół (pozostałą część kurczaka możemy zostawić do ugotowania rosołu). Łączymy ze sobą wszystkie składniki do marynaty, czyli musztardę, paprykę słodką, chili, ketchup, miód, sos Worcestershire, czosnek oraz sól i pieprz. Następnie marynujemy skrzydełka i odstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny. Następnie mięso układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka w miodzie (http://zagrodowy.pl/chrupiace-skrzydelka-w-sosie-bbq-z-miodem-i-chili/skrzydelka-bbq-kurczaka-zagrodowego/) najlepiej podawać od razu, na przykład z pieczonymi ziemniakami lub lekką sałatką ogrodową.
I danie gotowe! Życzę powodzenia w jego przygotowywaniu i oczywiście smacznego!
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz