Dzień dobry!
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić pewnym przepisem. Co prawda, mistrzem kulinarnym nie jestem, niemniej zdarza się, że lubię co nieco pokombinować w kuchni. Przepis, który Wam podam, nie został jeszcze przeze mnie wykorzystany, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się go zrealizować. 🙂 Chodzi o zupę orzechową.
Zupa orzechowa
Do przygotowania zupy orzechowej czy też orzechowo-serowej będziemy potrzebować następujących składników: cebulę, masło, serek śmietankowy topiony, musztardę francuską, mleko, sos sojowy, rozmaryn świeży, płatki chilli i oczywiście orzechy w postaci masła orzechowego z kawałkami orzechów. Przygotowanie jest naprawdę banalne. Na początku siekamy cebulę w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do tego mleko, musztardę, sos sojowy, masło orzechowe i serek topiony i dokładnie mieszamy, zagotowując. Do smaku możemy dodać płatki chilli, a na końcu posypać posiekanym świeżym rozmarynem. Całość zajmie nie więcej niż pół godzinki.
Zupa orzechowa jest bardzo smacznym daniem, dla niektórych pewnie nawet wykwintnym. Można ją podać na rodzinny obiad, romantyczną kolację czy spotkanie ze znajomymi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a zakupienie poszczególnych produktów wcale nie jest drogie.
Myślę, że każdy z nas powinien od czasu do czasu spróbować przygotować coś, co odbiega od normy, nie jest podawane na co dzień i nie stanowi elementu tradycyjnego domowego menu. Można w ten sposób bardzo rozwinąć swoje umiejętności i chęci do gotowania, a nawet uczynić z niego pasję. Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy, które można przyrządzić zaskakująco szybko i tanio, podzielcie się nimi! Chętnie opublikuję kilka z nich na blogu.
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz