Coś na ząb, czyli przekąska na każdą okazję

Dzień dobry Moi Kochani!

Muszę się przyznać, że kocham jeść. Jedzenie rozmaitych potraw, podobnie jak ich przygotowanie, sprawia mi niemałą radość. Uwielbiam poznawać nowe smaki, łączyć przyprawy, przygotowywać pyszne dania dla siebie i bliskich. Myślę, że niejedna kobieta ma to samo. Często jednak zwyczajnie brakuje czasu na kilkugodzinne stanie w kuchni i szykowanie wykwintnych dań. Są sytuacje, w których musimy przygotować coś smacznego w zaledwie kilkanaście minut, przysłowiowe coś na ząb. Dlatego dziś chciałabym podzielić się przepisem na szybkie i smaczne danie idealne jako przystawka. Moje coś na ząb to przystawka podawana na gorąco, która idealnie sprawdzi się na rodzinnej kolacji, spotkaniu ze znajomymi czy też obiadem z drugą połówką.

Ryżowe coś na ząb, czyli Risotto

SKŁADNIKI:

30 dag ryżu,
50 dag pomidorów,
mała puszka groszku,
mała puszka kukurydzy,
5 dag chudej wędliny,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki startego żółtego sera,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku, sól

WYKONANIE:

Pokrojone ząbki czosnku zrumienić na oliwie. Następnie wyjmujemy je i do rondelka wkładamy obrane i drobno pokrojone pomidory. Dusimy je bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. W międzyczasie gotujemy ryż, najlepiej, by był al dente. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, a ugotowany ryż mieszamy z odcedzonym groszkiem i kukurydzą oraz przygotowanym wcześniej sosem. Dodajemy także połowę startego sera. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera, a na wierzchu kładziemy masło i plastry wędliny. Danie pieczemy około 25 minut.

coś na ząb
Risotto zapiekane z serem i szynką.

Smacznego!

Pozdrawiam,
D.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz