Sól to jedna z najbardziej znanych, podstawowych przypraw używanych w kuchni. Niestety, dla wielu osób jest to też jedna z najczęściej nadużywanych przypraw. Nadmiar soli jest bardzo szkodliwy, dlatego lekarze alarmują, by zmniejszyć jej spożycie, a nawet całkowicie z niej zrezygnować. Czy dieta bez soli może się udać? Dla kogo jest szczególnie wskazana?
Dieta bez soli – kiedy sól zaczyna szkodzić
Sól sama w sobie nie jest niczym złym. Umiejętnie stosowana nadaje potrawom wyrazistszego smaku, wyciąga z nich to, co najlepsze. Sól jest źródłem sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Czemu więc zalecana jest nam dieta bez soli? Musimy wiedzieć, że ograniczając spożycie soli czy też całkowicie z niej rezygnując nie pozbawiamy się źródła sodu. Występuje on powszechnie w żywności, nie tylko w soli. Co więcej, jego niedobór zdarza się niezwykle rzadko, za to coraz częstszym problemem jest nadmiar sodu w organizmie wywołany nadmiernym spożyciem soli. A stąd tylko krok do wielu poważnych schorzeń. Badania dowodzą, że długotrwałe spożywanie dużej ilości soli może powodować nadciśnienie tętnicze, które z kolei wpływa na rozwój innych schorzeń naczyniowo-sercowych. Efektem może być nawet udar mózgu. Poza tym nadmiar soli negatywnie wpływa na pracę nerek, co uwidoczni się zbieraniem się wody w organizmie. Nadmiar soli jest typowy dla niezdrowej diety, zwłaszcza dla fast foodów. Częste stołowanie się w takich miejscach jest przyczyną tycia i nadwagi. Sól może też zaszkodzić osobom zmagającym się z marskością wątroby czy też kobietom w ciąży, którym często dokuczają obrzęki nóg czy innych części ciała wynikające z zatrzymywania się wody w organizmie.
Czym zastąpić sól w diecie?
Okazuje się, że dieta bez soli wcale nie musi być niesmaczna i jałowa. Istnieje wiele innych przypraw nadających potrawom wyjątkowy smak, o których istnieniu pewnie nawet nie wiemy. Co więcej, osoby, które nadużywają soli mają w gruncie rzeczy przytępione smaki. Jej odstawienie może skutkować tym, że po niedługim czasie spożywane potrawy będą dla nich o wiele smaczniejsze i bardziej urozmaicone.
Warto zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy, zioła i suszone warzywa, takie jak bazylia, oregano, tymianek, chilli, słodka i wędzona papryka, czosnek, imbir, lubczyk, gałka muszkatołowa czy suszone grzyby. Więcej o zaletach diety bez soli przeczytacie TUTAJ.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz