Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs w naszym kraju. Jest stosunkowo niedrogie, a przy tym lekkostrawne i uniwersalne, jeśli chodzi o smaki. Można go przyrządzić na słodko, na słono czy na ostro. Sprawdzi się zarówno w kuchni polskiej, jak i zagranicznej. To również najchętniej wybierane mięso przez osoby dbające o linię. Jak przyrządzić kurczaka w sposób dietetyczny, by był jednocześnie smaczny i niskokaloryczny?
Jak przyrządzić kurczaka – kilka porad
Przyrządzanie kurczaka jest proste, warto jednak pamiętać o kilku zasadach, jeśli zależy nam na daniach dietetycznych i zdrowych. Najlepszy jest kurczak przygotowany na parze, z grilla lub duszony. Taki kurczak posiada wiele wartości odżywczych, a mało tłuszczu – w wypadku kurczaka na parze nie posiada on wcale tłuszczu. To idealna propozycja dla osób mających problemy z cholesterolem, ale również dla tych, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z warzywami, również gotowanymi na parze, z ryżem lub lekką sałatką.






Osoby nie mające problemów z cholesterolem mogą przyrządzić też kurczaka smażonego, trzeba jednak pamiętać, by dodać małą ilość tłuszczu, jeśli danie ma być dietetyczne. Do smażenia warto wybrać oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład olej rzepakowy. Do wszystkich tych dań warto wykorzystać kurczaka bez skórki.
Kurczak idealnie nada się również do zup, w formie gotowanego chudego mięsa na kanapkę czy do lekkich, wiosennych sałatek. Pomysłów na to, jak przyrządzić kurczaka, jest bez liku, więc na pewno znajdziemy inspirację dla siebie!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz