Garnki Philipiak to jedne z najchętniej polecanych zestawów garnków wysokiej jakości, wykonanych ze stali nierdzewnej. Świetnie nadają się do gotowania i smażenia lekkostrawnego, bez użycia soli i tłuszczu. Ale co warto wiedzieć od strony technicznej na temat ich używania, jeszcze zanim zaczniemy z nich korzystać w naszej kuchni?
Garnki Philipiak – najczęściej stawiane pytania
Aby ułatwić nam korzystanie z garnków marki Philipiak i rozwiać wszelkie wątpliwości, na stronie producenta znajdziemy wyczerpujące odpowiedzi na wiele nurtujących nas pytań. Oto niektóre z nich:
Czy naczynia Philipiak Milano posiadają Certyfikat Jakości?
Tak, posiadają one zarówno Certyfikaty Jakości, jak i Certyfikat Profilaktyki Cholesterolowej.
Czy uchwyty w garnkach Philipiak nagrzewają się?
Garnki Philipiak w większości przypadków posiadają uchwyty wykonane z tworzywa sztucznego, dlatego podczas gotowania nie nagrzewają się. Jedynie linia Philipiak I Disegno posiada uchwyty stalowe, mogą więc się one lekko nagrzewać przy długotrwałym smażeniu.
Czy naczynia Philipiak można myć w zmywarce?
Tak, należy jednak odkręcić termostaty i ręcznie malowane uchwyty naczyń przed włożeniem ich do zmywarki.
Gdzie można kupić produkty firmy Philipiak?
Można zaopatrzyć się w nie w salonach Philipiak, a także podczas pokazów produktowych w wybranych lokalizacjach w Polsce.
Czy na patelni groszkowej można smażyć mięsa panierowane?
Z uwagi na to, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez użycia tłuszczu (np. jajecznica, naleśniki, placki ziemniaczane czy panierowane mięsa), można użyć niewielką ilość oleju czy innego tłuszczu, czyli tak zwany filtr olejowy, który ochroni potrawę przed przypaleniem. W tym wypadku rozprowadzamy niewielką ilość tłuszczu po patelni pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, jednocześnie usuwając jego nadmiar. Patelnia nie może też być za bardzo rozgrzana. Aby ocenić jej stopień rozgrzania, można lekko skropić wodą patelnię i sprawdzić, czy krople wody natychmiast wyparują czy też zaczną „skakać” po powierzchni patelni. W drugim przypadku jest to dla nas znak, że patelnia jest rozgrzana za mocno i trzeba wyłączyć źródło energii oraz zaczekać, aż patelnia trochę przestygnie. Dotyczy to zarówno patelni groszkowych, jak i ceramicznych oraz płaskich.
Więcej pytań i odpowiedzi na temat produktów Philipiak znajdziecie TUTAJ.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz