Dzień dobry Wszystkim!
Zdrowe odżywianie stało się w naszych czasach nie tylko zaleceniem lekarzy i dietetyków, ale pewnym stylem życia, zresztą bardzo modnym. Jednym ze sposobów na zdrowe żywienie jest gotowanie na parze. Jakie ma ono zalety? I jakie naczynia do gotowania na parze wybrać?
Gotowanie na parze – zalety
Gotowanie na parze jest nie tylko dietetyczne, gdyż nie wymaga używania żadnego tłuszczu i soli, ale i bardzo zdrowe, ponieważ pozwala zachować wszystkie witaminy i składniki odżywcze w potrawach. Gotowanie na parze odbywa się w wysokiej temperaturze, nawet 120 stopni, dzięki czemu trwa dość krótko.
W ten sposób można przygotować praktycznie wszystko: warzywa, pokrojone na porcje mięso, ryby, a nawet ryż. Ta forma przygotowywania posiłków wydobywa z produktów piękny aromat, smak i kolor, natomiast zawierają dużo mniej kalorii niż potrawy smażone czy nawet gotowane tradycyjnie. Aby jednak móc zdrowo gotować, musimy posiadać naczynia do gotowania na parze.
Naczynia do gotowania na parze
Na początku można wykorzystać specjalne metalowe wkładki. Ich średnica jest dopasowana do tradycyjnych garnków, tworząc z nich naczynia do gotowania na parze. Do potraw orientalnych używa się w tym celu koszyczków bambusowych. Specjalistyczne naczynia do gotowania na parze posiadają perforowaną wkładkę, na której układa się produkty. Dla osób bardziej zajętych, mających niewiele czasu, polecany jest parowar, który jest zasilany na prąd.
Umożliwia gotowanie w krótkim czasie kilku dań jednocześnie. W gotowaniu parowarem komfortowe jest też to, że nic nam nie wykipi ani się nie przypali, można też ustalić dokładny czas gotowania na minutniku.
Ciekawą ofertę naczyń do gotowania na parze można znaleźć TUTAJ.
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz