Witajcie Moi Drodzy!
Spośród wielu owoców, jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju. Są niedrogie, a co istotne, dostępne cały rok w wersji świeżej. Choć dla wielu z nas jabłka są całkiem pospolite, okazuje się, że mają wiele cennych składników odżywczych potrzebnych osobom w różnym wieku. Sprawdźmy, jakie!
Jabłko – soczyste, smaczne, zdrowe
Okazuje się, że najbardziej wartościową częścią jabłka jest skórka i to, co się od razu pod nią znajduje, a także gniazda nasion. Skórka jabłek jest bogata między innymi w pektyny, które działają na nasz organizm oczyszczająco, neutralizują szkodliwe substancje, jakie dostają się do jego wnętrza, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a także chronią przed rozwojem poważnych chorób, takich jak miażdżyca czy nawet zawał.
Ponadto regulują perystaltykę jelit, są więc naturalnym lekiem pomocnym w zwalczaniu zaparć. Ale to nie wszystko. Jabłko jest też bogate w witaminy, na przykład witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także w minerały, takie jak potas czy żelazo, które poprawiają pracę wątroby, wzmacniają układ nerwowy, serce i mięśnie oraz działają moczopędnie, więc pomagają zmniejszać obrzęk nóg.
Jabłko na kilka sposobów
Jabłko to owoc, który można w różnorodny sposób wykorzystywać w kuchni. Moje ulubione jest oczywiście ciasto jabłkowe, czyli popularna szarlotka.
Jabłka można też dodawać do racuchów na słodko, do wiosennych surówek z marchwi. Pieczone jabłka to smaczny i zdrowy deser. Z jabłek przygotowuje się także świeże soki, dżemy i marmolady. A suszone jabłka to świetna przekąska dla osób dbających o linię.
A czy Wy lubicie jabłka? Jak wykorzystujecie je w swojej kuchni?
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz