Chociaż wielu Polaków wciąż preferuje tradycyjną, polską kuchnię, istnieje też spora grupa zwolenników kuchni śródziemnomorskiej. Jej głównym składnikiem są owoce morza, na przykład krewetki. Można je kupić głównie w wersji mrożonej i przygotowywać na rozmaite sposoby. Krewetki to świetna przystawka, ale też dodatek do sałatek oraz makaronów. Dziś przedstawiam Wam kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem właśnie owoców morza.
Krewetki w kuchni na kilka sposobów
ZUPPA DI PESCE
SKŁADNIKI:
• 2 łyżki oliwy extra vergine;
• 1 ząbek czosnku;
• pół pęczka natki pietruszki;
• pół papryczki chili;
• 2 pomidory;
• łyżka koncentratu pomidorowego;
• 100 ml białego wina wytrawnego;
• 300 g filetów ryby morskiej (np. dorsza, halibuta, soli lub żabnicy);
• 200 g świeżych małży;
• 100 g krewetek;
• 350 ml wrzącej wody;
• bagietka;
• sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka wlewamy oliwę, dodajemy obrany i pokrojony czosnek, posiekaną w drobną kostkę papryczkę chili, całość smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy je do garnka i na większym ogniu gotujemy przez około 5 minut, również mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, połowę posiekanej natki pietruszki, wlewamy wino i gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy wrzątek, dodajemy sól i pieprz, gotując do momentu odparowania i zgęstnienia sosu, czyli około 5 minut. Filety ryby bez ości i skóry kroimy na kawałki, małże płukamy pod zimną wodą i oczyszczamy, a krewetki obieramy z pancerzy i usuwamy ciemne jelito i dodajemy je do garnka z sosem. Gotujemy przez około 3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wszystkie nieotwarte małże wyrzucamy, dodajemy resztę natki pietruszki i doprawiamy, jeżeli jeszcze jest taka potrzeba. Z bagietki przygotowujemy grzanki. Gotową zupę podajemy z grzankami. Smacznego!
SAŁATKA Z KREWETKAMI SMAŻONYMI Z CZOSNKIEM I PAPRYCZKĄ CHILI
SKŁADNIKI:
• pół opakowania mixu sałat;
• pół opakowania rukoli;
• 200 g oczyszczonych krewetek;
• 2 ząbki czosnku;
• 1 papryczka chili;
• pomidorki koktajlowe;
• 3 łyżki masła;
• 1 łyżka oliwy extra vergine;
• 2 łyżki białego wytrawnego wina;
• 3 łyżki soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Mrożone krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej lub pod chłodną bieżącą wodą. Następnie je opłukujemy, odrywamy ogonki i osuszamy. Ząbek czosnku przecieramy na tarce lub wyciskamy przez praskę, a drugi kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili również kroimy na plasterki, ukośnie. Na talerze wykładamy mix sałat i rukolę, a na wierzch pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Następnie na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i gdy zacznie skwierczeć, dodajemy plasterki czosnku, papryczkę chili oraz krewetki. Smażymy na średnim ogniu po około jednej minucie z każdej strony, w między czasie doprawiając solą. Dodajemy starty czosnek, mieszamy i całość smażymy jeszcze około pół minuty, nie przestając mieszać. Na koniec wlewamy wino, sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy z ognia. Wykładamy na sałatę, można dodatkowo skropić całość cytryną. Smacznego!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz