Krewetki w kuchni – poznaj kuchnię śródziemnomorską

Chociaż wielu Polaków wciąż preferuje tradycyjną, polską kuchnię, istnieje też spora grupa zwolenników kuchni śródziemnomorskiej. Jej głównym składnikiem są owoce morza, na przykład krewetki. Można je kupić głównie w wersji mrożonej i przygotowywać na rozmaite sposoby. Krewetki to świetna przystawka, ale też dodatek do sałatek oraz makaronów. Dziś przedstawiam Wam kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem właśnie owoców morza.

Krewetki w kuchni na kilka sposobów

ZUPPA DI PESCE


krewetki

SKŁADNIKI:

• 2 łyżki oliwy extra vergine;
• 1 ząbek czosnku;
• pół pęczka natki pietruszki;
• pół papryczki chili;
• 2 pomidory;
• łyżka koncentratu pomidorowego;
• 100 ml białego wina wytrawnego;
• 300 g filetów ryby morskiej (np. dorsza, halibuta, soli lub żabnicy);
• 200 g świeżych małży;
• 100 g krewetek;
• 350 ml wrzącej wody;
• bagietka;
• sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wlewamy oliwę, dodajemy obrany i pokrojony czosnek, posiekaną w drobną kostkę papryczkę chili, całość smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy je do garnka i na większym ogniu gotujemy przez około 5 minut, również mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, połowę posiekanej natki pietruszki, wlewamy wino i gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy wrzątek, dodajemy sól i pieprz, gotując do momentu odparowania i zgęstnienia sosu, czyli około 5 minut. Filety ryby bez ości i skóry kroimy na kawałki, małże płukamy pod zimną wodą i oczyszczamy, a krewetki obieramy z pancerzy i usuwamy ciemne jelito i dodajemy je do garnka z sosem. Gotujemy przez około 3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wszystkie nieotwarte małże wyrzucamy, dodajemy resztę natki pietruszki i doprawiamy, jeżeli jeszcze jest taka potrzeba. Z bagietki przygotowujemy grzanki. Gotową zupę podajemy z grzankami. Smacznego!

SAŁATKA Z KREWETKAMI SMAŻONYMI Z CZOSNKIEM I PAPRYCZKĄ CHILI

krewetki

SKŁADNIKI:

• pół opakowania mixu sałat;
• pół opakowania rukoli;
• 200 g oczyszczonych krewetek;
• 2 ząbki czosnku;
• 1 papryczka chili;
• pomidorki koktajlowe;
• 3 łyżki masła;
• 1 łyżka oliwy extra vergine;
• 2 łyżki białego wytrawnego wina;
• 3 łyżki soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Mrożone krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej lub pod chłodną bieżącą wodą. Następnie je opłukujemy, odrywamy ogonki i osuszamy. Ząbek czosnku przecieramy na tarce lub wyciskamy przez praskę, a drugi kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili również kroimy na plasterki, ukośnie. Na talerze wykładamy mix sałat i rukolę, a na wierzch pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Następnie na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i gdy zacznie skwierczeć, dodajemy plasterki czosnku, papryczkę chili oraz krewetki. Smażymy na średnim ogniu po około jednej minucie z każdej strony, w między czasie doprawiając solą. Dodajemy starty czosnek, mieszamy i całość smażymy jeszcze około pół minuty, nie przestając mieszać. Na koniec wlewamy wino, sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy z ognia. Wykładamy na sałatę, można dodatkowo skropić całość cytryną. Smacznego!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz