Nowoczesna kuchnia indukcyjna – jak z niej korzystać?

W każdym domu kuchnia to jedno z ważniejszych miejsc, gdyż to w niej przygotowuje się posiłki dla całej rodziny. W ostatnim czasie bardzo modne stało się gotowanie na kuchni indukcyjnej, głównie dlatego, iż jest to oszczędne, wygodne i czyste. Niemniej, by móc korzystać z indukcji w swojej kuchni, musimy posiadać specjalne garnki do kuchni indukcyjnej. Czyli jakie?

Garnki do kuchni indukcyjnej i zasada ich działania

Garnki do kuchni indukcyjnej posiadają płaskie dno wykonane z fotomagnetyku – metalu, który ulega namagnesowaniu i dzięki temu zostaje wykryte przez pole grzewcze płyty indukcyjnej. W ten sposób powstaje pole magnetyczne, które sprawia, że zawartość garnka zaczyna się rozgrzewać.

garnki do kuchni indukcyjnej
Płyta indukcyjna.

W tym właśnie tkwi sekret ich działania – gdybyśmy na płycie indukcyjnej postawili zwykłe garnki, nie zostałyby one wykryte, przez co nie zaczęłyby się też rozgrzewać. Wybór spośród tych garnków jest duży, zatem wybierając garnki do kuchni indukcyjnej, warto wziąć pod uwagę kilka szczegółów. Najistotniejszą kwestią jest jakość dna, gdyż to właśnie znajdujący się w nim fotomagnetyk powoduje połączenie między dnem garnka, a płytą indukcyjną. Dno powinno więc być całkiem płaskie, aby to połączenie było szybkie i trwałe. Ponieważ pole magnetyczne w płycie indukcyjnej zajmuje tylko określone miejsce, a nie całość, ważna jest też średnica wybranych przez nas garnków. Garnki nie powinny być mniejsze niż pole magnetyczne, ani wystawać poza to pole – powinny być idealnie dopasowane do średnicy pola grzewczego.

garnki do kuchni indukcyjnej
Garnki do kuchni indukcyjnej powinny być dokładnie dopasowane do średnicy pola grzewczego.

A z jakiego tworzywa powinny być wykonane garnki do kuchni indukcyjnej? Powinny one posiadać metalowe dno – to podstawowa sprawa. Istnieją na przykład ceramiczne garnki indukcyjne z metalowym dnem z fotomagnetyku – takie garnki na pewno się sprawdzą. W dobrej jakości garnkach powinny też znajdować się rączki i uchwyty z materiału nienagrzewającego się, natomiast pokrywki powinny posiadać otwór odprowadzający parę podczas gotowania.

Zalety kuchni indukcyjnej

Zalet kuchni indukcyjnej jest bez wątpienia wiele. Przede wszystkim takie gotowanie jest bardziej oszczędne i czystsze niż gotowanie na przykład na kuchence gazowej. Garnki podczas gotowania nie ulegają osmaleniu i ubrudzeniu. Poza tym płyta indukcyjna przez cały czas pozostaje zimna, zatem gotowanie na niej jest bezpieczniejsze, szczególnie jeśli w domu obecne są dzieci.

garnki do kuchni indukcyjnej
Gotowanie na kuchni indukcyjnej jest bezpieczniejsze, gdyż płyta indukcyjna nie nagrzewa się podczas gotowania.

Dużą zaletą jest też to, że garnki do kuchni indukcyjnej są w gruncie rzeczy wielofunkcyjne, a więc można je wykorzystać również na kuchni gazowej i elektrycznej, czego nie można powiedzieć o zwykłych garnkach – na kuchni indukcyjnej są one bezużyteczne.

Ofertę garnków indukcyjnych wysokiej jakości można znaleźć TUTAJ.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz