Kurczak bez tłuszczu polecany w diecie

Dieta – jak kojarzy ci się to słowo? Chociaż „bycie fit” jest coraz popularniejsze, wiele osób na myśl o jakichkolwiek restrykcjach żywieniowych aż się wzdryga. Z czego to wynika? Głównie z nieodpowiedniego podejścia do diety i zdrowego żywienia. Kojarzy im się to z rezygnacją z ulubionych dań, jedzeniem wyłącznie warzyw i ciągłym uczuciem głodu. Tymczasem urozmaicona dieta może być bardzo zdrowa, a jednocześnie sycąca i nie bezmięsna! Dietetycy polecają na przykład, by w diecie znalazł się kurczak bez tłuszczu, gdyż mięso z kurczaka wyróżnia się małą kalorycznością. Jak to więc jest z tą dietą?

Kurczak bez tłuszczu – dlaczego wartościowy?

Trzeba przyznać, że mięso z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych przez nas mięs. Korzystamy z niego na różne sposoby – jako dodatek do kanapek, część obiadu czy sałatek. Kurczak przygotowany we właściwy sposób jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim dietetyczny! Przykładowo: 100 gram piersi z kurczaka bez skórki to jakieś 100 kcal, podczas gdy ta sama ilość wieprzowiny to średnio 260 kcal. Poza tym mięso z kurczaka posiada mało tłuszczu – jego źródłem jest głównie skórka, której łatwo się pozbyć. Na przykład pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 1 gram tłuszczu, natomiast wybrane elementy z innych mięs traktowane jako najchudsze dostarczają go kilkakrotnie więcej.

kurczak bez tłuszczu
Dietetycznego kurczaka można przygotować na wiele sposobów.

Kurczak bez tłuszczu wyróżnia się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które jak wiemy są szkodliwe, gdyż wpływają na wzrost poziomu złego cholesterolu. Przeważającym rodzajem tłuszczu zawartym w mięsie z kurczaka są jednonasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mające dobry wpływ na przykład na nasz układ krążenia. Dlatego też kurczak bez tłuszczu to dobry wybór dla osób dbających o swoje zdrowie oraz o sylwetkę.

Jak przyrządzać kurczaka w kuchni?

Jak już wspomnieliśmy, kurczak to mięso bardzo popularne w polskiej kuchni. Z tego względu istnieje naprawdę wiele sposobów na jego przyrządzanie. Do najzdrowszej obróbki cieplnej mięsa z kurczaka zaliczamy przede wszystkim gotowanie na parze oraz grillowanie bez dodatku tłuszczu.

kurczak bez tłuszczu
Grillowany kurczak bez tłuszczu to ważny i smaczny element diety.

Tak przygotowane mięso, z odpowiednio dobranymi przyprawami, będzie soczyste, aromatyczne, smaczne, a przy tym lekkostrawne – czyli idealne dla osób na diecie!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz