Witajcie Kochani!
Nie od dziś wiadomo, że ryby to ważny element naszej piramidy żywieniowej. Są łatwo przyswajalne, pełne cennych minerałów i wartości odżywczych oraz smaczne. Można je podać na wiele sposobów. Moją ulubioną rybą jest łosoś norweski. Dziś chciałabym pokrótce opowiedzieć „z czym to się je”.
Łosoś norweski – zalety
Łosoś to ryba ceniona głównie ze względu na swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Nie bez powodu o jej pochodzeniu mówi się, że jest szlachetne. Łosoś jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe omega-63 i omega-6, które korzystnie wpływają praktycznie na każdy układ naszego organizmu. Ponadto łosoś norweski zawiera wysokie ilości białka, witaminy A, D i E oraz ważne minerały, na przykład wapń czy fosfor. Jadając regularnie łososia, wspomagamy nasz układ nerwowy, układ krążenia, układ kostny, a także zwalczamy cholesterol.
Pomysły kulinarne na łososia
Pomysłów na dania z łososia norweskiego jest naprawdę wiele. Można go wykorzystać jako przystawkę, ale również danie główne. Można go podać w wersji gotowanej, smażonej, pieczonej czy też wędzonej. Potrawy z łososia norweskiego są proste w przygotowaniu, a z pewnością zaliczają się do dań wykwintnych, gdyż nie należy on do najtańszych ryb. Można więc nim zaszczycić ważnych dla nas gości i mieć pewność, że okaże się to strzałem w dziesiątkę. Oto kilka przykładów ciekawych, eleganckich i łatwych w przyrządzeniu potraw z łososia norweskiego:
– łosoś w marynacie z whisky;
– łosoś w marynacie orzechowej;
– łosoś w marynacie miodowej;
– łosoś w marynacie pomidorowej;
– łosoś norweski w masełku;
A czy Wy lubicie łososia norweskiego? Może macie jakieś sprawdzone przepisy na tę smaczną, zdrową rybkę? Podzielcie się nimi w komentarzach! A więcej na jego temat przeczytacie także TUTAJ.
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz