Pożyteczne właściwości miodu

Dzień dobry wszystkim!

Zima to czas, gdy szczególnie trzeba wzmacniać swoją odporność. Można to robić na wiele domowych sposobów. Już nasze babcie dobrze wiedziały, jak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ma miód – słodki nektar, który wykorzystuje się zarówno w lecznictwie, jak i kuchni. Dziś chciałabym krótko opowiedzieć, na jakie dolegliwości pomagają poszczególne rodzaje miodów.

Miód – jego rodzaje i właściwości

Istnieje wiele rodzajów miodów. Do najpopularniejszych zaliczamy: miód spadziowy, gryczany, lipowy i wielokwiatowy. Omówmy więc pokrótce, czym się od siebie różnią i jakie mają właściwości.

miód
Miód posiada wiele właściwości leczniczych, które można wykorzystywać np. w domowych sposobach na przeziębienie.

SPADZIOWY – Jak sama nazwa wskazuje, miód ten produkuje się ze spadzi. To lepka substancja uzyskiwana z drzew i krzewów, m.in. świerku, jodły, sosny, brzozy czy lipy. Spośród wszystkich miodów jest on najmniej słodki. Wykorzystuje się go do produkcji syropów wykrztuśnych, można też samodzielnie przygotowywać z niego takie syropy na kaszel, ponadto ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Idealny przy leczeniu przeziębienia i pomocniczo w grypie.

GRYCZANY – Uzyskuje się go z biało-różowych kwiatów gryki. Ma bursztynową barwę, płynną konsystencję oraz charakterystyczny, lekko piekący smak. Jako jedyny miód gryczany posiada rutynę – substancję wzmacniającą i oczyszczającą nasze naczynia krwionośne. Ma ona też właściwości gojące, więc zaleca się go jeść przy złamaniach. Ponadto miód gryczany ma wiele minerałów i witamin. Duża zawartość magnezu dodatnio wpływa na zbytnią nerwowość, poza tym poprawia koncentrację i pamięć.

LIPOWY – Pozyskuje się go z kwiatów lipy. To rodzaj miodu najczęściej wykorzystywany przy leczeniu przeziębień i grypy. Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i antybiotyczne. Ponadto reguluje ciśnienie, zmniejsza stres i wpływa dodatnio na jakość snu.

WIELOKWIATOWY – Ostatni rodzaj miodu pozyskuje się z kwiatów letnich, jest on bardzo słodki i ma jasną barwę. Jego właściwości wykorzystuje się przy leczeniu anemii, chorób serca, regulacji ciśnienia, alergii, przeziębienia, zapalenia gardła oraz w zapobieganiu ogólnemu zmęczeniu.

miód
Warto wprowadzić na stałe do swojej diety miód, gdyż poprawia samopoczucie, a przy tym ma przyjemny, słodki smak.

Mam nadzieję, że informacje te okażą się dla Was przydatne!

Pozdrawiam,
D.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz