Dzień dobry Wszystkim!
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne danie nazywane Chili Con Carne. Być może wielu z Was o nim słyszało, a niektórzy mieli nawet okazję próbować i samodzielnie je przygotowywać. Mnie nie było to dane, ale z racji tego, iż mój Narzeczony uwielbia dania na ostro, z pewnością niedługo je przygotuję. Przepis ten dostałam od znajomej, jest więc sprawdzony.
Chili Con Carne – przepis
SKŁADNIKI:
– 0,5kg mięsa mielonego;
– 1 cebula;
– 1 papryka czerwona;
– puszka fasoli czerwonej;
– 2 ząbki czosnku;
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
– pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina;
– 1 łyżka oleju;
– przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i czosnek siekamy drobno i dusimy na oleju, aż będą mieć złocisty kolor. W między czasie przyprawiamy mięso solą i pieprzem, a następnie dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano i chili i dobrze mieszamy. Na koniec powoli wlewamy wino, dodajemy fasolkę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. I gotowe! Nasze Chili Con Carne jest gotowe do podania.
Chili Con Carne to danie ostre, dzięki obecności chili, i jest flagowym daniem meksykańskim. To idealna propozycja dla osób lubiących pikantne, wyraziste potrawy. Sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkanie, jak i randkę czy imprezę z przyjaciółmi. Można podawać go również z ryżem jako danie obiadowe lub z bagietkami do kolacji. Zachęcam Was do przygotowania go przy najbliższej okazji. 🙂
A jakie Wy znacie dania światowych kuchni, które są proste w wykonaniu i szczególnie przez Was lubiane? Czekam na Wasze pomysły i przepisy!
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz