Przepis na szarlotkę bez wyrabiania ciasta

Dzień dobry Wszystkim!

Domowe wypieki to jedne z najsmaczniejszych deserów, jakimi można poczęstować swoich gości. Niestety, przygotowanie ciasta to zwykle kilka godzin roboty, a mało kto ma dzisiaj na to czas. Dlatego coraz popularniejsze stają się proste przepisy na szybkie słodkości. Moim ostatnim odkryciem jest przepis na szarlotkę sypaną, bez wyrabiania ciasta. Przygotowanie jej trwa niecałe dwie godziny i nie wymaga kulinarnych umiejętności!

Przepis na szarlotkę sypaną

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka pszennej mąki;
– 1 szklanka cukru;
– 1 szklanka kaszy manny;
– 1,5 czubatej łyżki proszku do pieczenia;
– 1,5 kg kwaśnych jabłek;
– odrobina cynamonu do smaku;
– ¾ kostki masła, najlepiej zmrożonego;
– cukier puder.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy pierwszą część suchych składników, a na nią wykładamy starte jabłka z cynamonem. Czynność powtarzamy dwa razy, tak, aby na samej górze znalazła się ostatnia warstwa suchych składników. Zmrożone masło trzemy na tarce o dużych oczkach i równomiernie wysypujemy je na wierzch ciasta. Szarlotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Masło rozpuści się w tym czasie i przeniknie do kolejnych warstw ciasta, łącząc suche składniki w jednolitą masę. Przed podaniem możemy posypać ciasto cukrem pudrem. I gotowe!szarlotka

Ten przepis na szarlotkę został już sprawdzony przeze mnie, jak i moich bliskich, którzy zgodnie przyznali, że to jedna z lepszych szarlotek, jakie jedli. A jej przygotowanie jest naprawdę proste!

Pozdrawiam,
D.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz