Dzień dobry!
Dzisiaj trochę kulinarnie. Trzeba przyznać, że w Polsce sery żółte są bardzo rozpowszechnione. Sery jada się do kanapek na śniadanie, ale używa też do różnych, nawet wykwintnych dań. Dziś chciałabym Wam pokrótce przybliżyć ser cheddar – skąd pochodzi, jak się go produkuje oraz jak można wykorzystać go w polskiej kuchni.
Ser cheddar – trochę historii
Ser cheddar to rodzaj sera angielskiego, produkowanego z krowiego mleka. Zalicza się go do serów podpuszczkowych, dojrzewających i twardych. Ser cheddar posiada około 25% tłuszczu, ma ostry, lekko kwaskowy i orzechowy smak oraz żółtopomarańczową barwę. Produkuje się go zwykle w kształcie walców. Nazwa cheddar pochodzi od nazwy wsi Cheddar w Anglii w hrabstwie Somerset. Ser cheddar to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych rodzajów serów dostępnych na rynku brytyjskim. Produkowany jest również w naszym kraju, a także w Holandii, Szwecji, Belgii, Australii czy Stanach Zjednoczonych.
Kulinarne pomysły na ser cheddar
Ser cheddar jest dość uniwersalny w kuchni. Pasuje do zapiekanek, tostów, zup warzywnych, zup typu krem czy zup francuskich, do sałatek, makaronów czy sosów. Można więc użyć go zarówno do przystawek i przekąsek, jak i zup i dań głównych. Oto jeden z ciekawych przepisów:
SKŁADNIKI:
– 3 sztuki rosołu drobiowego;
– 1 mały kalafior;
– 2 łyżki gęstej śmietany;
– ser cheddar do smaku;
– 1,5l wody;
– 2 ząbki czosnku;
– gałka muszkatołowa, sól, pieprz i jarzynkę do smaku;
– koperek do dekoracji;
– groszek ptysiowy do dekoracji;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotować bulion drobiowy, kalafior umyć, porozrywać na różyczki i dodać do zupy. Następnie dodać dwa całe ząbki czosnku i jarzynkę i gotować, aż warzywa staną się miękkie. Tak przygotowaną zupę miksujemy na krem i dodajemy przyprawy według uznania. Zdjąć zupę z ognia, dodać śmietanki i ponownie zagotować całość. Na koniec posypujemy zupę pieprzem, startym serem cheddar i ozdabiamy koperkiem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Więcej na temat sera cheddar znajdziecie TUTAJ. Smacznego!
Pozdrawiam,
D.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz