Rosół z kurczaka to jedna z najpopularniejszych polskich zup, która pojawia się na stole w każdy niedzielny obiad. Rosół jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, ale o jego końcowym smaku decyduje ilość i jakość użytych produktów, także mięsa. Jak przygotować idealny rosół domowy?
Rosół z kurczaka zagrodowego – dlaczego najlepszy?
Przygotowując rosół z kurczaka, wielu z nas korzysta z produktów ogólnodostępnych i raczej tanich, na przykład tak zwanych porcji rosołowych. W praktyce jednak taki rosół niczym nas nie zachwyci, nie będzie też tak pożywny, jak byśmy oczekiwali. Dlatego chcąc przyrządzić rosół z prawdziwego zdarzenia, postawmy na wysokiej jakości mięso, na przykład na kurczaka zagrodowego. Kurczak zagrodowy, jak sama nazwa wskazuje, żyje w zagrodzie, czyli na wolności. Ma dostęp do świeżego powietrza, rośnie powoli, żywiony jest karmą niemodyfikowaną genetycznie oraz bez antybiotyków.
Wszystko to ma bezpośredni wpływ na smak i jakość jego mięsa. Rosół przygotowany na takim kurczaku, z dodatkiem wielu świeżych, ekologicznych warzyw to źródło cennych składników odżywczych, a także wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia i szybko postawi nas na nogi. Zachwyci też naszych gości podczas niedzielnego obiadu.
Przepis na idealny rosół z kurczaka zagrodowego
Sposobów na przyrządzenie i doprawienie rosołu jest naprawdę wiele, a każda doświadczona gospodyni domowa ma swoją własną, tajną recepturę, dzięki której jego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Warto pamiętać, że smak zupie nadają przede wszystkim warzywa i mięso, dlatego nie żałujmy ich w wywarze.
Dodajmy też odpowiednie przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk (najlepiej świeży), natkę pietruszki i oczywiście sól i pieprz do smaku. Sprawdzony przepis na domowy rosół drobiowy znajdziecie TUTAJ.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz