Sól kuchenna – czym ją zastąpić w diecie?

Sól kuchenna to przyprawa obecna chyba w każdej kuchni, stosowana do wielu potraw. Jednak najnowsze doniesienia wskazują, że jej nadmiar w diecie może mieć bardzo szkodliwe skutki. Nie bez powodu nazywana jest „białą śmiercią”. Czym więc zastąpić sól kuchenną?

Sól kuchenna – dlaczego wyeliminować ją z diety?

Istnieje wiele rodzajów soli, ale sól kuchenna to ta najpopularniejsza. Niestety, jest to też najgorszy rodzaj soli. To w przeważającej części czysty chlorek sodu. Częste spożywanie soli kuchennej może powodować nadciśnienie, zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, a także wzmaga powstawanie nadwagi. Nic więc dziwnego, że lekarze i dietetycy alarmują, by zmniejszyć jej spożycie, a najlepiej całkowicie wyeliminować ją z diety. Czym więc ją zastąpić?

Sól morska, sól himalajska, sól czarna

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez użycia grama soli, na szczęście do wyboru mamy kilka jej rodzajów. Jedną z najpopularniejszych i zdecydowanie zdrowszych jest sól morska. W jej składzie znajduje się znacznie więcej składników mineralnych, głównie jod i magnez. Za najzdrowszą uznawana jest sól różowa, inaczej himalajska. W swoim składzie zawiera jakieś 84 składniki mineralne potrzebne człowiekowi.

sól kuchenna
Różowa sól himalajska.

Do wyboru mamy też sól czarną, wydobywaną na jednej z wysp hawajskich – Molokai. Działa oczyszczająco i uspokajająco. Chociaż wymienione powyżej rodzaje soli są zdecydowanie lepsze niż tradycyjna sól kuchenna, spożywane w nadmiarze również mogą być szkodliwe. Dlatego we wszystkim musimy zachować umiar. A co, jeżeli chcielibyśmy całkowicie zrezygnować z soli?

Mieszanki ziół

Dla osób, które pragną bardzo ograniczyć spożycie soli lub całkowicie ją wyeliminować, dobrym rozwiązaniem może być sól ziołowa lub mieszanki ziół, które w połączeniu ze sobą dają słony smak i świetnie podkreślają smak potraw. Sól ziołowa to po prostu mieszanka soli z różnymi ziołami. Wybierając ją, zwróćmy uwagę, jaką zastosowano w niej sól – powinna to być jodowana, himalajska lub morska. Warto też zwrócić uwagę na stosunek ilości soli do ziół – soli powinno być zdecydowanie mniej, jeżeli faktycznie chcemy ograniczyć jej spożycie. Dobrym zastępcą soli będzie też czubryca zielona, czerwona lub biała. To mieszanka ziół, które pasują do potraw nie tylko kuchni polskiej.

sól kuchenna
Czubryca biała.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz