Zapiekanka na słodko, czyli oryginalny deser

Dzień dobry Kochani!

Dzisiaj kolejny wpis kulinarny. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami ciekawym przepisem na oryginalny deser. Chodzi o zapiekankę na słodko, czyli suflet. Suflety są znane w naszym kraju, ale jakoś rzadko przygotowywane w domowych pieleszach, na rodzinne czy przyjacielskie spotkania przy stole. Podam Wam przepis na najlepszy moim zdaniem suflet czekoladowy.

Przepis na suflet czekoladowy

SKŁADNIKI:

pół tabliczki twardej czekolady;
pół szklanki mleka;
3 jajka;
2 łyżki cukru pudru;
2 łyżki mąki;
2 łyżki margaryny;
pół łyżeczki zapachu waniliowego;
sól;
tłuszcz do formy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek należy rozpuścić margarynę i dodać do niej mąkę, dokładnie mieszając. Podgrzewamy je przez około 1-2 minuty. Następnie łamiemy na mniejsze kawałki czekoladę, wkładamy ją do rondelka, dodajemy około 3 łyżek mleka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy resztę mleka i mieszając, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ją do przygotowanej wcześniej margaryny i mąki. Taką masę musimy podgrzewać, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i zapach waniliowy, gotujemy i zdejmujemy z ognia.

W między czasie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek, a następnie żółtka dodajemy pojedynczo do czekoladowej masy, stale ją mieszając. Z kolei białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno i bardzo delikatnie, ale dokładnie dodajemy ją do masy z czekolady.

Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i napełniamy przygotowaną masą mniej więcej do połowy. Wstawiamy je do piekarnika i zapiekamy bez przykrycia około 30 minut. I gotowe!suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy to świetne i dość proste danie zapiekane, które będzie idealnym deserem. Odpowiednio podane z pewnością zachwyci Waszych gości. Zatem zapraszam wszystkich do kuchni! 🙂

Pozdrawiam,
D.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz