Dzień dobry Kochani Czytelnicy!
Bez przesady można powiedzieć, że jedzenie typu fast food opanowało świat. Dzisiaj dosłownie wszędzie można spotkać lokale serwujące hamburgery, frytki i tym podobne dania, do których ludzie często ustawiają się w długich kolejkach. Co przykre, szczególnie chętnie jadają tam dzieci. Można to nazwać swego rodzaju modą. Jak skłonić nasze pociechy do zdrowego żywienia? Musimy sprawić, by stało się ono bardziej atrakcyjne niż fast food. Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na domowe hamburgery, które będą zdrowe, pożywne i z pewnością posmakują naszym dzieciom.
Fast food domowy, czyli hamburgery cioci Mary
SKŁADNIKI:
40 dag chudej wołowiny
ząbek czosnku
4 bułki
pomidor
kilka liści sałaty
olej do smażenia
pieprz, sól
WYKONANIE:
Mięso należy zmielić w maszynce i uformować z niego małe kotleciki wielkości bułki. Smażyć na gorącym oleju z jednej strony – odwrócić, przyprawić solą, pieprzem i posmarować roztartym czosnkiem. Smażenie powinno trwać krótko, tak, aby mięso w środku było lekko różowe. W przekrojone bułki wkładamy gotowe kotlety hamburgerowe, a na nich po listku sałaty i plasterku pomidora. Przykryć drugą połówką bułki i jeść jak kanapki. Możemy również samodzielnie przygotować sos do hamburgerów lub sos czosnkowy, a same hamburgery wzbogacić jeszcze serem żółtym, cebulką czy ogórkiem.
Bez wątpienia taki „fast food” możemy serwować naszym dzieciom i sobie znacznie częściej bez obaw o zdrowie! Jego przygotowanie nie jest trudne ani drogie. Smacznego!
Pozdrawiam,
P.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz