Dieta wątrobowa zalecana jest wszystkim osobom, które mają jakiekolwiek problemy z wątrobą. Chodzi głównie o marskość wątroby, ale również jej przewlekłe zapalenie czy toksyczne uszkodzenie. Dieta ta powinna być przede wszystkim lekkostrawna i niskotłuszczowa. Co więc konkretnie można jeść na diecie wątrobowej, a czego lepiej unikać?
Dieta wątrobowa – najważniejsze zalecenia
Celem stosowania diety wątrobowej jest przede wszystkim dostarczenie organizmowi substancji odżywczych potrzebnych do regeneracji komórek wątrobowych oraz wyrównania występujących niedoborów. Niska zawartość tłuszczu w spożywanych pokarmach odciąża wątrobę, dając jej możliwość zregenerowania się. Dieta wątrobowa, choć lekkostrawna, wcale nie ma być niesmaczna czy nudna. Każda zdrowa dieta musi być urozmaicona, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Co więc jadać, by wspomóc swoją wątrobę w powrocie do zdrowia? Oto kilka praktycznych wskazówek:
• Jedz wyłącznie produkty świeże; te przeterminowane lub trochę nadpsute zawierają toksyny bardzo niebezpieczne dla chorej wątroby;
• Unikaj produktów przetworzonych, z dużą ilością barwników oraz konserwantów;
• Ogranicz spożycie słodyczy, które są źródłem węglowodanów prostych;
• Pamiętaj o odpowiedniej ilości białka w diecie, które pełni ważną rolę w regeneracji wątroby. Znajdziesz je m.in. w chudym mięsie, rybach oraz nabiale;
• Stosuj niewielkie ilości roślinnych tłuszczów, na przykład do sałatek i surówek. Pomagają one wchłaniać witaminy A, D, E i K, które magazynowane są właśnie w wątrobie;
• Wyklucz z diety alkohol, mocną kawę oraz herbatę;
• Unikaj ostrych przypraw i produktów, które działają wzdymająco, na przykład warzywa strączkowe, kapustne bądź cebulowe;
• Ogranicz spożycie soli do 1 małej łyżeczki dziennie; unikaj dosalania potraw.
Jak przyrządzać potrawy na diecie wątrobowej?
Odpowiedni dobór składników to jedno, ale sposób przyrządzania potraw to zupełnie inna sprawa. Jak już wspomnieliśmy, dieta wątrobowa opiera się na eliminowaniu tłuszczów, dlatego też musimy wykluczyć z niej wszelkie potrawy smażone na tłuszczu. Stosujmy natomiast gotowanie na parze, grillowanie, opiekanie czy też smażenie, ale bez dodatku tłuszczu. Jedzmy potrawy świeżo przygotowane, unikajmy ich ponownego odgrzewania czy odsmażania. Jednocześnie nie spożywajmy potraw zbyt gorących lub zbyt zimnych. Poza tym unikajmy stosowania zasmażek oraz śmietany do zup i sosów. Warzywa jedzmy ugotowane w formie rozdrobnionej lub przetartej, a z owoców przygotowujmy soki oraz przeciery.
Więcej na temat diety wątrobowej i zalet jej stosowania przeczytacie TUTAJ.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz