Dlaczego warto być wege?

Ostatnio dużo mówi się o „ byciu wege ” i ogólnie zdrowym stylu życia w zgodzie z naturą. Kuchnia wegetariańska i wegańska jeszcze do niedawna wydawała się niezwykle skomplikowana, droga i zasadniczo niesmaczna. Dziś coraz więcej osób, kobiet i mężczyzn, postanawia zrezygnować z jedzenia mięsa lub znacznie ograniczyć jego spożycie, z różnych względów. Jakie wynikają z tego korzyści?

Być wege – to jest etyczne

Najczęstszym powodem, dla którego wiele osób przechodzi na dietę wegewzględy etyczne, a więc chodzi o zabijanie zwierząt. Nie da się ukryć, że w wielu wypadkach zwierzęta są traktowane wręcz nieludzko, a ich ubój daleko odbiega od zasad humanitarności.

wege
Względy etyczne to jeden z najczęstszych powodów przejścia na wegetarianizm.
wege
Wiele osób postanawia nie jeść mięsa, by w ten sposób okazać swój sprzeciw dla okrutnego zabijania zwierząt w celach handlowych i spożywczych.

Tak więc dla niejednego bycie wegetarianinem to niejako sposób na protest przeciwko takim praktykom. Wierzą oni, że gdyby każdy człowiek zdecydował się na niejedzenie mięsa, ten dział przemysłowy związany z ich zabijaniem po prostu by upadł. Rzeczywistość oczywiście wygląda jednak inaczej, gdyż w społeczeństwie zawsze znajdą się ludzie, którzy po prostu lubią jeść mięso i z niego nie zrezygnują. Niemniej dla wegetarian niejedzenie mięsa stanowi w pewnym sensie warunek posiadania czystego sumienia.

Być wege – to jest zdrowe i smaczne

Istnieje też druga grupa ludzi wege, którzy odkryli, że gotowanie może być pasjonujące i wyjątkowo smaczne bez mięsa. Warzywa i odpowiedni dobór przypraw sprawia, że z najbardziej pospolitych składników można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ma to też spory wpływ na nasze zdrowie – jedząc więcej warzyw, czujemy się lepiej. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów na dania, które kojarzą nam się z mięsem, ale ich wykonanie wcale nie wymaga użycia mięsa. Bardzo modne są chociażby wege burgery, gdzie zamiast mięsa pojawia się kotlet z fasoli, marchewki czy buraka. Popularne są mielone kotlety z kalafiora, warzywne pasztety czy nawet smalec!

wege
Wegetariański burger, czyli kotlet z marchewki!
wege
Pasztet warzywny z selera i brokułów.
wege
Wegańskie kotlety mielone z kalafiora.
wege
Kuchnia wegetariańska i wegańska jest niezwykle kolorowa, aromatyczna, smaczna i sycąca!

Wszystko to pokazuje, że nie musimy rezygnować ze smaków znanych nam z dzieciństwa, gdy rezygnujemy z jedzenia mięsa. Dla kogoś, kto kocha gotować, kuchnia wegetariańska bez wątpienia będzie bardzo barwną, aromatyczną i smaczną przygodą!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz