Ostatnio dużo mówi się o „ byciu wege ” i ogólnie zdrowym stylu życia w zgodzie z naturą. Kuchnia wegetariańska i wegańska jeszcze do niedawna wydawała się niezwykle skomplikowana, droga i zasadniczo niesmaczna. Dziś coraz więcej osób, kobiet i mężczyzn, postanawia zrezygnować z jedzenia mięsa lub znacznie ograniczyć jego spożycie, z różnych względów. Jakie wynikają z tego korzyści?
Być wege – to jest etyczne
Najczęstszym powodem, dla którego wiele osób przechodzi na dietę wege są względy etyczne, a więc chodzi o zabijanie zwierząt. Nie da się ukryć, że w wielu wypadkach zwierzęta są traktowane wręcz nieludzko, a ich ubój daleko odbiega od zasad humanitarności.
Tak więc dla niejednego bycie wegetarianinem to niejako sposób na protest przeciwko takim praktykom. Wierzą oni, że gdyby każdy człowiek zdecydował się na niejedzenie mięsa, ten dział przemysłowy związany z ich zabijaniem po prostu by upadł. Rzeczywistość oczywiście wygląda jednak inaczej, gdyż w społeczeństwie zawsze znajdą się ludzie, którzy po prostu lubią jeść mięso i z niego nie zrezygnują. Niemniej dla wegetarian niejedzenie mięsa stanowi w pewnym sensie warunek posiadania czystego sumienia.
Być wege – to jest zdrowe i smaczne
Istnieje też druga grupa ludzi wege, którzy odkryli, że gotowanie może być pasjonujące i wyjątkowo smaczne bez mięsa. Warzywa i odpowiedni dobór przypraw sprawia, że z najbardziej pospolitych składników można stworzyć prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ma to też spory wpływ na nasze zdrowie – jedząc więcej warzyw, czujemy się lepiej. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów na dania, które kojarzą nam się z mięsem, ale ich wykonanie wcale nie wymaga użycia mięsa. Bardzo modne są chociażby wege burgery, gdzie zamiast mięsa pojawia się kotlet z fasoli, marchewki czy buraka. Popularne są mielone kotlety z kalafiora, warzywne pasztety czy nawet smalec!
Wszystko to pokazuje, że nie musimy rezygnować ze smaków znanych nam z dzieciństwa, gdy rezygnujemy z jedzenia mięsa. Dla kogoś, kto kocha gotować, kuchnia wegetariańska bez wątpienia będzie bardzo barwną, aromatyczną i smaczną przygodą!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz