Dietetyczne desery: biszkopt z owocami

Dzień dobry Moi Drodzy!

Wiosna już trwa, a wielu z nas walczy o smukłą sylwetkę na lato. Trzeba przyznać, że nie jest to łatwa walka, a wielu poległo w starciu ze słodkościami. Tak, przepyszne desery, które niestety są wysokokaloryczne, bardzo często powodują, że rezygnujemy z diety i dalszych starań o wymarzoną sylwetkę. Ale czy musi tak być? Wcale nie! Istnieją bowiem przepyszne dietetyczne desery, które są słodkie, smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami jednym z takich przepisów na biszkopt z owocami.

Dietetyczny biszkopt z owocami

SKŁADNIKI:

Biszkopt: 4 jaja;
szklanka cukru;
cukier wanilinowy;
szklanka mąki pszennej;
sól;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa: 70 dag świeżych owoców lub 50 dag rozmrożonych (jagody, maliny);
2 kubeczki jogurtu naturalnego 2% (30 dag) lub jogurt i galaretka;
tłuszcz do formy;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

biszkopt z owocamiJaja trzemy ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym, aż uzyskamy pulchną masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dalej delikatnie ucieramy masę. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy około 30 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i po ostygnięciu kroimy na dwie połówki. Na dolną warstwę wykładamy owoce i polewamy jogurtem, następnie przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch polewamy sokiem z owoców, przybieramy owocami i polewamy jogurtem i galaretką. Gotowe!

Pozdrawiam,
D.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz