Dorsz w wielu odsłonach

Dorsz to ryba bardzo popularna w naszym kraju. Jej mięso ma biały kolor, a dzięki temu, że ma dość neutralny smak, można przyrządzić ją na naprawdę wiele sposobów. Dorsza warto wprowadzić na stałe do swojej diety, gdyż jest bardzo pożywny i wartościowy, a przy tym łatwo dostępny. Poznajmy dwa ciekawe i proste przepisy na dorsza w różnych odsłonach!

Dorsz – dobry do sałatek

Sałatka to lekka przekąska, idealna na lunch lub dodatek do obiadu. Sałatki z dorszem wędzonym można przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego, jakie warzywa i smaki lubimy. Oto jeden z pomysłów:

SKŁADNIKI:

• 1/3 główki sałaty lodowej;
• 1-2 pomidory;
• 1 ogórek;
• 150 g wędzonego dorsza;
• 1 łyżka oliwy z oliwek;
• 2 łyżki czarnych oliwek;
• 1 łyżeczka ziół do sałatek (sól, pieprz, bazylia, oregano);
• sok z cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, a oliwki w cienkie kółeczka. Wędzonego dorsza rwiemy palcami na małe płatki. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami i odrobiną soku z cytryny.

dorsz
Sałatka z dorszem wędzonym.

Dorsz jako główny bohater obiadu

Z dorsza można przygotować też wyśmienite dania obiadowe. Szczególnie delikatny w smaku, a przede wszystkim zdrowy i niskokaloryczny jest dorsz na parze. Przyrządza się go bardzo szybko i prosto. Oto propozycja podania go:

SKŁADNIKI:

• 4 filety z dorsza;
• 2 łyżeczki masła;
• 2 ząbki czosnku;
• kilka listków świeżej bazylii;
• 1 cytryna;
• przyprawa do ryb;
• tymianek;
• sól i pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cytrynę myjemy i połowę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie czosnek myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Garnku do gotowania na parzę dodajemy do wody tymianek, plastry cytryny, masło i listki bazylii. Dorsza płukamy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem, przyprawą do ryb oraz tymiankiem. Następnie obkładamy go czosnkiem i kropimy odrobiną soku z cytryny. Dorsza gotujemy na parzę około 20 minut. Tak przyrządzoną rybę można podać z warzywami również gotowanymi na parzę, z lekką sałatką ze świeżych warzyw lub z ziemniakami.

dorsz
Dorsz na parze z warzywami

W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na proste, smaczne dania z dorszem. Warto je wypróbować!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz