Lato w pełni, a to oznacza, że na plażach pojawi się coraz więcej osób spragnionych słońca i opalenizny. Wiele osób z niepokojem stwierdza, że ich ciało nie jest tak idealne, jakby tego pragnęli. Co z tym zrobić? Może dieta? To dobry pomysł na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Dziś podzielę się z Wami prostymi przepisami na dietetyczne desery – to dla łasuchów, którzy nie chcą odmawiać sobie takich przyjemności!
Dietetyczne desery – ciasta rządzą!
Lato to okres, gdy mamy dostęp do największej ilości różnych świeżych owoców. Warto to wykorzystać i przygotowywać z nich dietetyczne desery, które każdemu zasmakują. Jednym z nich może być dietetyczna i prosta w wykonaniu tarta z truskawkami. Oto przepis:
SKŁADNIKI:
- 270 g mąki z gryki niepalonej;
- 270 g kaszy jaglanej;
- 1 dojrzały banan;
- 200 g niesłodzonego mleka sojowego;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- truskawki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gryczaną mielimy na mąkę, chyba że posiadamy już gotową mąkę, wtedy nie jest to konieczne. Następnie mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i blendujemy lub miksujemy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, mlekiem sojowym i bananem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie za pomocą łyżki wykładamy ciasto do foremek, dbając by było cienkie i dokładnie rozprowadzone. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy wzdłuż w plastry. Układamy je na cieście. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180 stopni przez mniej więcej 40 minut. Idealnie nadaje się jako dodatek do kawy czy herbaty lub też jako drugie śniadanie. Tarta jest dietetyczna, ponieważ nie zawiera cukru. To świetny zdrowy deser także dla dzieci.
A oto inny przepis na dietetyczny sernik jogurtowy:
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 6 łyżek otrębów owsianych;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka cukru brązowego lub innego słodzika;
- 3 żółtka;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 4 łyżki mleka.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 4 białka;
- Szczypta soli;
- Pół szklanki cukru brązowego;
- 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru w proszku;
- 2 duże jogurty naturalne (2x400g).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy do tortownicy (21 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier, proszek budyniowy i jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie masę przelewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy całość do piekarnika, tym razem na 50 minut. Po ostudzeniu sernik jest gotowy do spożycia.
Smacznego!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz