Każdy miłośnik gotowania wie, że w kuchni pierwsze skrzypce grają nie tylk wybrane przez nas produkty żywnościowe. Choć ich jakość ma oczywiście ogromne znaczenie, to równie ważne są naczynia i garnki, na których pracujemy. Znaczenie ma szczególnie materiał, z jakiego są wykonane, gdyż to wpływa na szybkość i równomierność nagrzewania oraz komfort użytkowania. Okazuje się, iż garnki ze stali nierdzewnej marki Philipiak to produkty wiodące na rynku, jeśli chodzi o zdrowe i smaczne gotowanie. Producenci dopracowali każdy element, aby garnki i naczynia były w kuchni jak najpraktyczniejsze, a jednocześnie umożliwiały smażenie bez tłuszczu, gotowanie w minimalnej ilości wody oraz bez soli. Co wyróżnia produkty Philipiak?
Garnki ze stali nierdzewnej Philipiak – wieloletnia tradycja
Produkty marki Philipiak nie są żadną nowością na rynku. Ich produkcja rozpoczęła się w 1947 roku. Założyciele marki, rodzina Garavagliów pochodzących z Limbardii, doczekali się swojej niewielkiej fabryki we Włoszech na przedmieściach Mediolanu, w 1969 roku. Produkowano w niej garnki ze stali nierdzewnej na rynek włoski. Z czasem marka Philipiak stała się znana w całej Europie. W 2001 roku do firmy dołączyli Polacy, a jeden z nich, Tomasz Filipiak stał się współwłaścicielem firmy Philipiak Polska. Wraz z rozwojem działalności, w Mediolanie powstała kolejna fabryka produkcyjna oraz liczne centra dystrybucyjne w całej Europie. W Polsce, w jej największych miastach, czyli w Warszawie, Poznaniu, Krakowie, Łodzi czy we Wrocławiu znajdują się salony marki Philipiak.
Chociaż firma rozwinęła się z dużym rozmachem, jej pierwotny kierunek nie uległ zmianie – produkowane przez Philipiak garnki i naczynia są wykonywane z wysokiej jakości nierdzewnej stali szlachetnej, a ich celem jest upowszechnienie zdrowego gotowania na co dzień i pokazanie, że wcale nie jest ono skomplikowane.
Garnki i naczynia Philipiak – w czym tkwi sekret ich wyjątkowości?
Co wyróżnia garnki ze stali nierdzewnej Philipiak od innych na rynku? Jak sami podkreślają, „nowoczesna technologia i włoskie wzornictwo”. Filozofią marki jest pokazanie ludziom, iż to, jakiej jakości garnków używamy w kuchni ma niebagatelny wpływ na smak, aromat i wygląd przygotowywanych w nich potraw. Niestety, nawet najbardziej umiejętny kucharz nie przygotuje wykwintnego dania, dysponując w kuchni sprzętem niskiej jakości. Brak odpowiedniego sprzętu może też zniechęcić osoby początkujące do eksperymentowania w kuchni. Tymczasem gotowanie to niesamowita przygoda, dająca mnóstwo radości!
Naczynia i garnki Philipiak wykonane są z materiałów nieodkształcających się i co ważne, nie wchodzących w reakcje chemiczne z przygotowywanym w nich jedzeniem. Nierdzewna stal szlachetna, bo o niej mowa, jest też antyalergiczna i antybakteryjna. Zatem korzystanie z garnków Philipiak w kuchni jest całkowicie bezpieczne. Mimo intensywnego użytkowania nie musimy obawiać się, iż garnki ulegną odkształceniu czy też zaczną wydzielać szkodliwe dla nas substancje. Tak jest chociażby w przypadku garnków teflonowych, gdzie zdarta powłoka teflonowa staje się rakotwórcza, a przyrządzane potrawy zaczynają przywierać do dna.
Producenci garnków Philipiak zadbali też o wykorzystanie technologii ułatwiających nam gotowanie. Jest to chociażby akutermiczne dno, które równomiernie rozprowadza ciepło w garnku, umożliwiając gotowanie w małej ilości wody lub smażenie bez tłuszczu. Nie musimy też obawiać się przypalenia czy rozgotowania potrawy. Wygodne w użyciu są też rączki i uchwyty wykonane z materiału termoizolującego. Podczas gotowania pozostają one zimne, dzięki czemu swobodnie możemy chwytać i przenosić garnki, bez obawy o poparzenie rąk. Z kolei zastosowanie na pokrywie termometru określającego dokładnie temperaturę w garnku daje nam pełną kontrolę nad procesem gotowania, bez potrzeby podnoszenia pokrywki.
W ten sposób nie tracimy cennej pary wodnej, która się wytwarza w garnku podczas gotowania, a to z kolei pozwala nam przyrządzać potrawy w małej ilości wody. Dzięki temu są one soczyste, aromatyczne i o wiele smaczniejsze. Nie tracą też cennych witamin i składników odżywczych, które giną bezpowrotnie w dużej ilości wody.
Gotowanie na parze i bez użycia soli, smażenie bez tłuszczu
Wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowania posiłku, na przykład obiadu, bez użycia soli i tłuszczu. Oczywiście ich stosowanie w kuchni nie jest grzechem, w końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku, zaś sól dodatkowo go wydobywa. Prawda jest jednak taka, że często nadużywamy ich w kuchni, ponieważ sposób, w jaki przygotowujemy potrawy pozbawia je ich smaku i soczystości. Garnki ze stali nierdzewnej Philipiak pozwalają wykorzystać tłuszcz już zawarty w mięsie oraz naturalny smak i aromat warzyw, bez potrzeby ich solenia. Specjalna powłoka non-stick sprawia, iż mięso może być smażone na suchej patelni. W trakcie smażenia mięso oddaje tłuszcz zawarty w nim, dzięki czemu staje się lekkostrawne i mniej kaloryczne. Nadal jednak pozostaje soczyste i pyszne.
Z kolei warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej smaku i aromatu niż warzywa tradycyjnie gotowane w wodzie. Garnki Philipiak umożliwiają też gotowanie w małej ilości wody, co daje podobny efekt, jak gotowanie na parze. Satynowe wnętrza garnków doskonale uodparniają je na zarysowania, co sprawia, że są one bardzo trwałe. Obecnie w sprzedaży można znaleźć kilka podstawowych zestawów garnków marki Philipiak. Są to: Milano Classic, Milano Gold, Milano White, Milano Black, Milano Futuro, a także iDisegno. Więcej informacji na temat garnków ze stali nierdzewnej Philipiak Milano oraz warunków gwarancji można znaleźć TUTAJ.
Gwiazdy polecają garnki Philipiak
Marka Philipiak to nie tylko producenci i dystrybutorzy wysokiej jakości garnków, naczyń, sztućców, zestawów porcelanowych i sprzętów kuchennych. Celem marki jest także promocja zdrowego stylu życia oraz uświadamianie Polaków, jak ważne są jego różne aspekty, w tym zdrowe żywienie. Wiele polskich gwiazd rekomenduje markę Philipiak i chętnie dzielą się swoją wiedzą z zakresu zdrowego żywienia, aktywności fizycznej itd. Do gwiazd tych należą między innymi: Karol Okrasa, Karolina Malinowska, Agnieszka Cegielska, Monika Mrozowska, Małgorzata Foremniak, Julia Pietrucha i wiele innych.
Są to jednocześnie Goście Obiadów Czwartkowych – cyklicznych spotkań w ekskluzywnych, warszawskich restauracjach organizowanych przez markę Philipiak. To właśnie podczas tych spotkań można poszerzyć swoją wiedzę z zakresu zdrowego stylu życia, obejrzeć ciekawy pokaz kulinarny w wydaniu Karola Okrasy, oczywiście z udziałem garnków i naczyń Philipiak, i wreszcie skosztować przygotowanych przez niego dań.
Spotkania te mają też szczytny cel dobroczynny – goście Obiadów Czwartkowych składają swoje autografy na różnych pamiątkowych rzeczach, które później trafiają na aukcje. Zebrane w ten sposób pieniądze zostają przekazane fundacji „Akogo?”, działającej na rzecz dzieci z ciężkimi urazami mózgu i ich rodzin. To piękna inicjatywa, łącząca w sobie przyjemne z pożytecznym!
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz