Jak nie marznąć zimą

Jesienią, wiosną a nawet zimą nasz organizm narażony jest na skrajne temperatury. Porywiste wiatry oraz liczne opady zarówno deszczu, jak i śniegu nie polepszają sytuacji. Krótko mówiąc – wszyscy marzniemy. Jak więc cieszyć się piękną polską jesienią, bawić na śniegu lub spacerować wiosną skoro jedyne o czym myślimy to przenikający nas chłód? Ale spokojnie, jest na to kilka sposobów, oto, kilka patentów na to, aby w chłodniejsze miesiące roku było nam ciepło.

Babcie wiedziały

Bielizna to podstawa

Zacznij od ciepłej bielizny. Tak, dokładnie tak – oczywiście nie proponujemy tutaj babcinych barchanów. Sięgnij po bieliznę termiczną lub ciepłe koszulki z niegryzącej wełny (np. merino). I nie zapomnij także o rajstopach (dla pań) lub kalesonach (wersja męska). Rezygnuj także z podkoszulków na rzecz body, dzięki temu nerki, pęcherz i brzuch będą cały czas zakryte.

A skoro już o ubiorze mowa, to proponuję powrót do dzieciństwa – ubieranie się na przysłowiową cebulkę. Koszulka, bluzka sweter – kilka cienkich (i luźnych) warstw sprawdzi się lepiej niż jedno grube swetrzysko.

Luźniej, znaczy cieplej

Zapomnij o seksownych, obcisłych ubraniach. Zimą o wiele lepiej sprawdzą się stylizacje oversizowe, zbytnio nie przylegające do ciała. To właśnie w nich będzie Ci cieplej! Jeansy rurki zostaw na cieplejsze miesiące, zimny i przylegający materiał nie pomaga w utrzymaniu optymalnej temperatury.

I najważniejsze! Zapomnij o mięciutkich akrylach i innych sztucznych materiałach. Z chłodnych porach roku powinny królować ubrania wykonane z naturalnych materiałów z wełną na czele.

Jak nie marznąć zimą

Gorące i dobrze przyprawione

Zimne napoje wyjęte prosto z lodówki to, zimową porą, nie najlepszy wybór. Jesień, zima i początek wiosny to pory, w których najkorzystniej jest sięgać po rozgrzewające napoje – gorącą  czekoladę, herbatę lub napój z imbirem. Dodatki rozgrzewających przypraw mile widziane. Miłośnicy kardamonu, chili, goździków i cynamonu mogą więc teraz poszaleć.

Te same zasady tyczą się posiłków. Śniadania, obiady lub kolacje najlepiej spożywać na ciepło, z dodatkiem przypraw. Nie tylko będzie nam cieplej, ale i poprawi się nasze trawienie i wzrośnie odporność organizmu.

Najnowsze wpisy

Patrycja Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz