Jesień i zima to trudny czas dla osób mających niską odporność organizmu. W powietrzu znajduje się o wiele więcej bakterii i wirusów, które bardzo szybko atakują słaby organizm, wywołując przeziębienie lub grypę. Na szczęście wiele możemy zrobić w kwestii wzmocnienia swojego organizmu, a tym samym uchronienia się przed kolejnym zachorowaniem. Jak to zrobić?
Odporność organizmu – dlaczego trzeba o nią dbać?
Chociaż temat ten często przewija się na różnych blogach, to jednak uważamy, że warto regularnie o tym przypominać. Tracąc odporność, nie dostrzegamy jakichś wyraźnych symptomów. Po prostu zaczynamy chorować zdecydowanie częściej i szybciej – wystarczy, że ktoś kichnie w naszym towarzystwie lub że wyjdziemy na dwór za lekko ubrani. Aby do tego nie dopuścić, należy regularnie, a zwłaszcza w okresie zimowym, wzmacniać odporność organizmu. Jak to robić?
Natura dostarcza nam wielu środków, którymi możemy wzmacniać organizm i wzbogacać go w cenne witaminy. Równie istotne są też nasze codzienne nawyki, które w ogromnej mierze wpływają na układ immunologiczny. Złe odżywianie, mało snu, nadmierny stres – wszystko to negatywnie wpływa na nasz organizm i może obniżać odporność. Zobaczmy więc, jak temu skutecznie zapobiegać!
Wzmacnianie odporności na kilka sposobów
ODPOWIEDNIA ILOŚĆ SNU
Nie od dziś wiadomo, że przemęczony organizm jest o wiele bardziej narażony na infekcje. Dlatego tak ułóż swój plan dnia, by codziennie móc przespać przynajmniej 7-8 godzin.
Unikaj przesiadywania do późnych godzin nocnych – to właśnie wtedy sen jest najmocniejszy i nie zastąpi go żadna dawka snu w ciągu dnia. Zadbaj tez o to, by Twoja sypialnia przed snem była przewietrzona oraz by panowała w niej cisza i spokój.
WŁAŚCIWA DIETA
Odżywianie również ma niebagatelne znaczenie w budowaniu odporności – w końcu to właśnie z jedzenia organizm może pobierać witaminy i inne wartościowe elementy. Zimą trudniej o świeże warzywa i owoce, jednak nie oznacza to, że nie mamy możliwości podnoszenia odporności w ten sposób. Do walki z bakteriami i wirusami potrzebne są przede wszystkim witaminy A, C i E, które znajdziemy m.in. w marchwi, szpinaku, papryce, pomidorach, brokułach, cytrusach czy porzeczkach i truskawkach (również mrożonych).
Oprócz tego zimą postaw na rozgrzewające zupy krem – można dodać do nich dowolną ilość warzyw i przypraw, które nas rozgrzeją i podniosą naszą odporność. Przyprawy, których nie może zabraknąć w naszej kuchni zwłaszcza zimą to kurkuma, imbir, chilli, pieprz cayenne, curry, gałka muszkatołowa czy cynamon. Ostre przyprawy mają właściwości bakteriobójcze, a więc świetnie wspomogą walkę z infekcją.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Chociaż zimą może wydawać się trudne uprawiać sport, zwłaszcza na świeżym powietrzu, to jednak nie da się ukryć, że choćby kilkanaście minut energicznych ćwiczeń może znacznie podnieść nie tylko naszą kondycję, ale również odporność.
Może to być energiczne spacerowanie, pływanie, jazda na rowerze czy jogging. Zawsze jednak należy zachować rozwagę, gdyż zbyt intensywny trening może dać efekty odwrotne do zamierzonych.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz