Kiedyś owoce morza kojarzyły nam się z nieznaną, egzotyczną kuchnią śródziemnomorską dostępną wyłącznie w luksusowych restauracjach. Dziś, świeże lub mrożone, są dostępne w większości sklepów spożywczych i marketów. Największą popularność biją oczywiście krewetki w różnych postaciach, ale coraz popularniejsze stają się kalmary. Co warto wiedzieć o ich wartościach odżywczych? Jak je przyrządzać?
Kalmary – dlaczego warto je jeść?
Kalmary to głowonogi mające delikatne mięso o lekko słodkim smaku. Mówi się, że są świetnym afrodyzjakiem, ale nie tylko. Są też źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Jak większość owoców morza, mają mnóstwo pełnowartościowego białka, który jest też łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Oprócz tego stanowią cenne źródło witamin z grupy B, jodu, selenu oraz fluoru. Ale kalmary są cenione również ze względu na wyjątkowy smak.
Jak jeść kalmary?
Jadalna część kalmarów stanowi jakieś 80% ich całkowitej masy. Należy do nich mięso z korpusu oraz odnogi, których jest aż dziesięć. Nadają się do jedzenia po usunięciu błony zewnętrznej oraz oczyszczeniu ich z wnętrzności. Jak już wspomnieliśmy, kalmary można kupić w wersji świeżej i mrożonej (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/owoce-morza/kalmary), ale też jako konserwę w puszce. A jak przyrządzamy te owoce morza? Najczęściej podawane są grillowane, wysmażone na głębokim tłuszczu bądź duszone.
Mogą stanowić przystawkę, na przykład z farszem, być podstawą zupy z owoców morza lub dodatkiem do sałatek. Są też świetnym dodatkiem do warzyw, tworząc idealny pomysł na szybki, lekki obiad.
Pomysł na obiad z kalmarami w roli głównej
SKŁADNIKI:
• mrożone krążki z kalmarów – 1 opakowanie,
• 3 cebule,
• 1 puszka krojonych pomidorów,
• ½ szklanki białego, wytrawnego wina,
• 4 łyżki startego żółtego sera,
• olej do smażenia,
• posiekana natka pietruszki,
• sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kalmary rozmrozić. W między czasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać pomidory z puszki.
2. Całość smażyć kilka minut, po tym czasie dodać rozmrożone owoce morza.
3. Doprawić solą i pieprzem, dodać wino i dusić przez około 5 minut.
4. Danie podawać posypane żółtym startym serem oraz natką pietruszki.
(źródło: http://beszamel.se.pl)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz