Każdy z nas pragnie odżywiać się zdrowo, a przy tym smacznie. Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów z oznaczeniem ‘eko’ lub ‘bio’, co ma świadczyć o ich ekologicznym pochodzeniu, a tym samym większych walorach smakowych i odżywczych. Jednym z ekologicznych produktów wysokiej jakości, który warto wprowadzić na stałe do swojego menu jest kurczak kukurydziany.
Kurczak kukurydziany – skąd ta nazwa?
Kurczak kukurydziany to odmiana ekologicznego drobiu karmionego paszami wolnymi od GMO. W ich skład wchodzi głównie kukurydza oraz inne zboża, posiadające cenne składniki odżywcze. Poza tym kurczaki kukurydziane są chowane w starannie przygotowanych kurnikach, gdzie mają dostęp do naturalnego światła słonecznego, a także większej ilości swobody ruchowej. Dzięki temu mogą one rosnąć powoli, ale zdrowo. W efekcie mięso kurczaka kukurydzianego ma pyszny, delikatny, lekko słodkawy smak. Poza tym ma charakterystyczny żółty odcień, który pod wpływem obróbki termicznej daje piękny złoty blask. Rosół przygotowany z kurczaka kukurydzianego ma intensywną, żółtą barwę oraz wspaniały smak. Kurczak kukurydziany świetnie nadaje się także na dania grillowane, duszone i smażone. Można go również piec w całości bądź podzielić na mniejsze kawałki i dusić z sosem.
Gdzie kupić kurczaka kukurydzianego?
Marka Drosed oferuje produkty z kurczaka kukurydzianego w swojej ofercie. Możemy w niej znaleźć między innymi kurczaka w całości na tacce, a także filety, nogi, podudzia, uda, mięso z uda ze skórką, skrzydła oraz porcje z kurczaka. Ciekawą opcją jest też kurczak kukurydziany w pakiecie z włoszczyzną, idealny na pyszny, aromatyczny rosół. Więcej na temat kurczaka kukurydzianego przeczytacie TUTAJ.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz