Łosoś w Twojej kuchni

Zdrowie odżywianie to ważny element zdrowego życia. Jednym ze składników zdrowej diety są ryby. Mają one nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych i mineralnych. A przy tym są małokaloryczne. Jedną z ryb uwielbianych przez wielu z nas jest Łosoś. Dlaczego warto go jeść? I jak można go przyrządzać?

Łosoś – smaczne źródło minerałów i witamin

Ryby morskie, a więc również łosoś, to nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, stanowią też ważny budulec siatkówki oka. Regularne przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych ogranicza zapadalność na choroby serca, układu krążenia, alergii, a nawet niektórych form nowotworów.

Łosoś
Łosoś to ryba będąca ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i wielu witamin.

Poza tym łosoś stanowi źródło wielu cennych witamin, na przykład witaminy A, D, E, z grupy B, czy też związków mineralnych, jak jod i selen. Mogą swobodnie spożywać go osoby chorujące na cukrzyce, gdyż posiada niski indeks glikemiczny. Dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu przy jednocześnie niskiej kaloryczności, zapewnia uczucie najedzenia i sytości na długi czas, jest więc ważnym elementem diety osób dbających o linię.

Proste dania z łososia

Łosoś to ryba, którą można podawać na wiele sposobów. Można z niego przygotować zarówno dania wykwintne, jak i proste i szybkie. Oto jeden z ciekawych przepisów:

ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

• 350 g filetu z łososia;
• 1 łyżka sosu sojowego;
• 1 łyżka soku z cytryny;
• 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego;
• 1 łyżeczka oleju roślinnego.

Sos koperkowy:

• ¾ szklanki bulionu lub rosołu;
• ¾ łyżki mąki;
• ¼ szklanki śmietany kremówki 30%;
• ½ łyżki masła;
• ½ pęczka koperku;
• ½ łyżeczki soku z cytryny;
• po szczypcie czarnego i białego pieprzu oraz czosnku granulowanego;
• szczypta kurkumy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filet z łososia kroimy na dwie porcje i odcinamy skórkę. Następnie filety płukamy pod wodą i wkładamy do głębokiego talerza, przyprawiając solą i pieprzem oraz skrapiając sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i miodem lub syropem klonowym. Mieszamy, obracamy filety na drugą stronę i zostawiamy je w marynacie przez około godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni C, łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztą marynaty i pieczemy około 15 minut.

Bulion zagotować z dodatkiem kurkumy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z mąką, a następnie wlać do bulionu, cały czas mieszając i całość zagotować na małym ogniu. W międzyczasie doprawiamy solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Gotujemy przez około minutę, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewając jeszcze chwilę.

Łosoś
Łosoś w sosie koperkowym ze szparagami.

Łosoś w sosie koperkowym może być podawany z dodatkiem młodych ziemniaków lub szparagów, fasolki lub brokuł.

Smacznego!

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz