Maroko – tajemnicze i dostojne

Maroko to kraj egzotyczny, który znajduje się zaledwie 14 km od Europy. Tym samym staje się też celem wyjazdów wakacyjnych Europejczyków w coraz większej mierze. Dlaczego warto wybrać się tam na wczasy? Co ciekawego możemy tam zobaczyć?

Wyjątkowe miejsca turystyczne w Maroko

Maroko to kraj położony pomiędzy wybrzeżem Atlantyckim, Morzem Śródziemnym oraz Saharą. Właśnie ta lokalizacja gwarantuje turystom skrajnie różnorodne i bardzo egzotyczne krajobrazy. Z jednej strony można zobaczyć pasma górskie skute lodem, z drugiej gorące pustynne piaski. Poza tym w sercu kraju można spotkać niezliczone zabytki opowiadające burzliwą historię tego kraju. To między innymi budynki mieszkalne, obronne i sakralne, takie jak meczety i medresy. Dla miłośników zwiedzania to prawdziwa gratka i po prostu nie ma tu czasu na nudę! Co warto zobaczyć w Maroko? Najpiękniejsze miejscowości to oczywiście stolica Rabat, Marrakesz, Tanger, Casablanca i Agadir, ale warte odwiedzenia są również Essaouira, Al Hoceima i Asilah.

maroko
Stolica Maroko, Rabat
maroko
Bahia Palace w Marrakeszu
maroko
Agadir

Są to miejscowości nadmorskie, które nie tylko oferują wyjątkowe zabytki i krajobrazy, ale też możliwość uprawiania windsurfingu ze względu na bliskość wody i panujące tu silne prądy. Dla miłośników wycieczek z pewnością atrakcyjne okażą się pasma górskie Atlasu, gdzie latem można też skorzystać ze spływu kajakowego lub ścieżek rowerowych, a zimą ze stoków narciarskich. Będąc w Maroko, chętnie odwiedzimy też największa na świecie pustynię, Saharę. Na przykład z marokańskiej bazy Marzuka urządzane są wyprawy w głąb pustyni na wielbłądzie.

Ludność i zwyczaje marokańskie

Jeśli chodzi o życie codzienne i ludność marokańską, rdzenni mieszkańcy są ludźmi niezwykle gościnnymi i życzliwymi dla przybyłych turystów, cenią wartości rodzinne i cieszą się życiem. Zdecydowana większość wyznaje religię muzułmańską. Największą dumą dla każdego Marokańczyka jest ich urozmaicona kuchnia i wspaniały folklor.

maroko
Zupa harira
tagine
Tagine

Do ważnych potraw marokańskich zalicza się harirę – zupę ze świeżej kolendry, soczewicy, fasoli i jagnięciny, którą spożywa się podczas Ramadanu, lub też Tagine, czyli danie mięsne (baranina, wołowina lub drób) podawane z warzywami, między innymi cebulą, oraz przyprawami. Najpopularniejszym napojem w Maroko jest mieszanka zielonej herbaty z miętą i cukrem, znana w naszym kraju pod nazwą Marokańska lub Tuareg.

Najnowsze wpisy

Danka Opublikowane przez:

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz